Rabarbar zazwyczaj dodajemy do ciast ucieranych lub kruchych, a tym razem chciałam zrobić dobre ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną. Wierzch ciasta jest bardzo ciekawy, ponieważ oprószony jest zmielonymi herbatnikami, które imitują kruszonkę. Bardzo fajnie wzbogacają smak ciasta i nadają słodkiego smaku. Masa z rabarbaru w połączeniu z galaretką truskawkową i budyniem ma bardzo orzeźwiający, lekki i kremowy smak. Masa jest rabarbarowo-truskawkowa.
Przekładaniec z rabarbarem w całości jest bardzo prostym i pysznym ciastem, który na pewno będzie smakował większości. Rabarbar możemy zastąpić dowolnymi owocami i tutaj nie ma ograniczeń.
Ciasto jest słodkie, orzeźwiające, delikatne i lekkie. Spokojnie można zjeść kilka kawałków, najlepszy smak uzyskuje po całonocnym chłodzeniu w lodówce. Jeśli chcesz, aby herbatniki chrupały pod zębami nie dodawaj ich wcześniej niż przed podaniem wtedy nie zmiękną pod wpływem bitej śmietany.
Zazwyczaj wolę piec ciasta drożdżowe lub ucierane, ale tutaj muszę przyznać, że ciasto przekładane pomimo wielu warstw nie zajęło mi dużo czasu i szybko je wykonałam. W domu okazało się hitem, ale nie mogło być inaczej po prostu jest przepyszne, a masa na pewno nie smakuje jak typowa galaretkowa. Polecam dla osób, które uwielbiają ciasta z owocami, przekładane i do tego z bitą śmietaną. Inspiracja: crispybiscuits.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.
PRZEKŁADANIEC, CIASTO Z RABARBAREM NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA MASĘ RABARBAROWĄ:
- 700 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki wody
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- kilka kropel barwnika spożywczego (czerwonego), niekoniecznie
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
DODATKOWO:
- ok. 100 g herbatników, zmielonych
Rabarbar
przekładamy
do
garnuszka
o
grubym
dnie.
Zalewamy
1/2
szklanki
wody,
wsypujemy
cukry
i
gotujemy
na
niewielkim
ogniu,
aż
rabarbar
zmięknie,
ale
nie
zrobi
się
papka.
Wsypujemy
galaretki
i
mieszamy.
Proszek
budyniowy
wsypujemy
do
3/4
szklanki
wody
i
mieszamy,
wlewamy
do
rabarbaru.
Cały
czas
mieszamy,
aż
do
zagotowania.
Masę
odstawiamy
do
całkowitego
wystudzenia
(jeśli
chcemy
dodajemy
barwnik,
aby
zaostrzyć
kolor).
Mąkę
przesiewamy
razem
z
mąką
ziemniaczaną
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
powoli
wsypujemy
cukier
cały
czas
miksując
na
średnich
obrotach
miksera
przez
ok.
3
min.
Następnie
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
partiach
dodajemy
przesiane
suche
składniki,
mieszając
bardzo
delikatnie
dużą
najlepiej
drewnianą
łyżką.
Przekładamy
do
formy
wyłożonej
papierem
do
pieczenia
o
wym.
33×20
cm.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
ok.
20
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Zaraz
po
upieczeniu
biszkopt
upuszczamy
na
zabezpieczoną
podłogę
z
wys.
30
cm,
aby
usunąć
nadmiar
powietrza
przez
co
nie
opadnie.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Na
ostudzony
biszkopt
wylewamy
lekko
tężejącą
masę
rabarbarową,
wkładamy
do
lodówki
do
całkowitego
ścięcia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
1/4
szklanki
wrzącej
wody,
mieszamy
i
odstawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
cały
czas
miksując
ostudzoną
żelatynę.
Wykładamy
na
masę
z
rabarbaru
i
wkładamy
na
godzinę
do
lodówki.
Po
tym
czasie
oprószamy
wierzch
ciasta
zmielonymi
herbatnikami.
Ciasto
przechowujemy
w
lodówce.
Komentarze
Jaki wymiar blaszki ?
W przepisie jest podane.
Uwielbiam ten przepis, na jego „bazie” robię także torty z różnymi owocami. Galaretki też miksuję w zależności co mam akurat domu. Zawsze wychodzi pyszne ❤
Smakuje super i wygląda bardzo apetycznie. Zamiast galaterek truskawkowych dodać wiśniowe i nie potrzeba barwnika. Pychota????
tutaj lepiej dodać jak w przepisie
Czy po zagotowaniu galaretki i budyniu,ta pierwsza nie straci swoich właściwości tężejących?
galaretki nie gotujemy tylko dodajemy do rabarbaru
Ale najpierw dodajemy galertkę ,s później budyń i to zagotowujemy?
tak