Znajdź swój przepis

Ciasto z rurkami bez pieczenia

18 maja, 2018

Ciasto z rurkami bez pieczenia, czyli doskonały deser na lato. Ciasto jest lekkie, kremowe z dodatkiem pysznych rurek o smaku kakaowym. Przepis jest prosty w wykonaniu i przede wszystkim nie wymaga pieczenia.

Rurki do ciasta możesz wybrać o dowolnym smaku np. z kakaowym nadzieniem lub waniliowym. Ciasto przełożone jest herbatnikami kakaowymi, które z czasem miękną i ładnie dają się kroić na kawałki.

Krem na bazie śmietanki i mascarpone jest niezwykle lekki, puszysty i doskonale pasuje do rurek kakaowych. Na herbatniki wyłożyłam polewę czekoladową, natomiast jeśli lubisz słodsze ciasta możesz zamienić na mleczną.

Ciasto z rurkami wykonaj kilka godzin wcześniej przed podaniem, aby herbatniki i rurki miały czas zmięknąć.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy.

ciasto z rurkami bez pieczenia

CIASTO Z RURKAMI BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny*
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 opakowanie rurek np. z kakaowym nadzieniem

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 18%
  • 80 g gorzkiej czekolady

* żelatynę można zastąpić zwiększając ilość mascarpone

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki jeden obok drugiego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę oraz serek prosto z lodówki miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na ciasto połowę kremu. Układamy rurki jedna obok drugiej i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Układamy herbatniki i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Kremówkę podgrzewamy dosyć mocno. Dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Polewamy wierzch ciasta i zostawiamy do stężenia na około 15 min.

ciasto z rurkami bez pieczenia ciasto z rurkami bez pieczenia ciasto z rurkami-9 ciasto z rurkami bez pieczenia

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jaką ilością wody zalac tą żelatynę? Chyba dałam za mało i masa jest jak bita śmietana i nie wygląda tak fajnie po przekrojeniu :P

  2. Właśnie skończyłam. Czekam aż stężeje i rurki zmiękną. Dzieciom ślina ciekła na sam widok. Dzięki za pomysł

  3. Jaka ilość składników na większą blachę 36cm długości ?

    1. aneta Autor says:

      Wystarczy zwiększyć o 1/3 składniki :)

  4. A ja mam pytanko bo dopiero się za nie zabieram śmietanę odrazu łączę z serkiem czy najpierw ja mam ubić i potem dodać serek

    1. aneta Autor says:

      Od razu :)

  5. Wiesława says:

    Zrobiłam z małymi modyfikacjami jeden krem z kawą jest przedobre ;)pozdrawiam

    1. Agnieszka says:

      Witam. Jak dokładnie robiła Pani ten krem z kawą?

  6. Zrobiłam, nam średnio smakowało. Raczej więcej się u nas nie pojawi- takie nijakie, bez smaku. No ale, o gustach się nie dyskutuje ;)

    1. Agnieszka says:

      Nie do tego komentarza miało być pytanie. Sorki.

  7. Dzień Dobry, mam pytanko, zrobiłam polewę wg przepisu, ale mi się skiepściła. Jakby zważyła i pojawił się jakiś taki tłuszcz. Co mogło być powodem? https://uploads.disquscdn.com/images/539dd16e1a2b4516b61740223dc4404835c6ec2d657801910c5a77c0bcec31eb.jpg

    1. Ilovebake says:

      Może za krótko mieszałaś?

  8. Anna H. says:

    P. Aneto zrobiłam ciacho (co prawda z modyfikacjami bo dodalam jeszcze warstwę z galaretką z truskawkami, która orzeźwiła całość), ale mam pytanie w zakresie polewy. Pierwszy raz polewa mi się skiepściła, tzn. zrobiły jakieś takie grudki, tak jakby polewa się zważyła i zaczął wpływać jakiś taki dodatkowy jakby tłuszcz. Co może być powodem? Do głowy przychodzą mi dwa (chociaż nie raz robilam tak samo polewę ze śmietanki i czekolady i było git) – 1. Śmietanka zimna wyjęta prosto z lodówki, 2. Po dodaniu czekolady nadal garnuszek był na podgrzewany gazie. Co zrobiłam źle? Proszę o poradę.

    https://uploads.disquscdn.com/images/26f17ea9b372ab4b1fdaa44051f3e79771e62afb9991cbc46e176b1a2e8207ee.jpg

    1. Ilovebake says:

      Na początku podgrzewamy kremówkę, a później dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia :) możliwe, że niepotrzebnie jeszcze gotowałaś na gazie i dlatego się zważyła. Ciasto i tak wygląda pysznie :) Pozdrawiam

  9. Agnieszka W. says:

    Świetny pomysł! Ciasto prezentuje się wyśmienicie :) Przepis już zapisałam i na pewno przetestuję :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x