Ciasto z rurkami bez pieczenia, czyli doskonały deser na lato. Ciasto jest lekkie, kremowe z dodatkiem pysznych rurek o smaku kakaowym. Przepis jest prosty w wykonaniu i przede wszystkim nie wymaga pieczenia.
Rurki do ciasta możesz wybrać o dowolnym smaku np. z kakaowym nadzieniem lub waniliowym. Ciasto przełożone jest herbatnikami kakaowymi, które z czasem miękną i ładnie dają się kroić na kawałki.
Krem na bazie śmietanki i mascarpone jest niezwykle lekki, puszysty i doskonale pasuje do rurek kakaowych. Na herbatniki wyłożyłam polewę czekoladową, natomiast jeśli lubisz słodsze ciasta możesz zamienić na mleczną.
Ciasto z rurkami wykonaj kilka godzin wcześniej przed podaniem, aby herbatniki i rurki miały czas zmięknąć.
CIASTO Z RURKAMI BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny*
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 opakowanie rurek np. z kakaowym nadzieniem
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 18%
- 80 g gorzkiej czekolady
* żelatynę można zastąpić zwiększając ilość mascarpone
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Na
dnie
układamy
herbatniki
jeden
obok
drugiego.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
oraz
serek
prosto
z
lodówki
miksujemy
razem
do
uzyskania
gęstego
kremu.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wlewamy
powoli
żelatynę
cały
czas
miksując.
Wykładamy
na
ciasto
połowę
kremu.
Układamy
rurki
jedna
obok
drugiej
i
przykrywamy
pozostałą
częścią
ciasta.
Układamy
herbatniki
i
wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki.
Kremówkę
podgrzewamy
dosyć
mocno.
Dodajemy
kawałki
czekolady
i
dokładnie
mieszamy.
Polewamy
wierzch
ciasta
i
zostawiamy
do
stężenia
na
około
15
min.