Znajdź swój przepis

Ciasto z truskawkami i galaretką

15 lutego, 2016

Ciasto z truskawkami i galaretką, które wykonasz zarówno latem jak i zimą. Leciutki biszkopt, masa truskawkowa i do tego biszkopciki z galaretką. Pyszne, lekkie ciasto o cudownych kolorach.

Biszkopt wykonujemy w tradycyjny sposób. Masę truskawkową możesz wykonać z truskawek w sezonie lub użyć mrożonych i wtedy mamy piękne ciasto również zimą. Masa jest bardzo prosta wystarczy połączyć truskawki, serek oraz tężejącą galaretkę. Nie znam prostszej receptury. Na wierzchu ciasta ułożyłam okrągłe biszkopciki i zalałam galaretką truskawkową, aby dopełnić smak.

Ciasto z truskawkami i galaretką wygląda bardzo efektownie, kusi kolorami i swoim smakiem. Idealne dla osób, które są początkujące w wypiekach. Szybko się przygotowuje i nie mamy tutaj skomplikowanych składników ani połączeń.

Lekkie ciasto z truskawkowym smakiem i co ważnie nie jest mocno słodkie. Truskawki fajnie komponują się ze słodkim biszkoptem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto z truskawkami

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWĄ:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml gorącej wody
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 300 g serka homogenizowanego, waniliowego

DODATKOWO:

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml gorącej wody

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy ok 2-3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Na koniec dodajemy w kilku porcjach przesiane suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą drewnianą łyżką lub szpatułką. Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min do tzw suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy z wys. 30 cm na zabezpieczoną podłogę. W ten sposób nam nie opadnie.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Truskawki (mrożone rozmrażamy) miksujemy na gładką masę. Mieszamy razem z serkami oraz lekko tężejącą galaretką. Masę zostawiamy na chwilę, aż będzie dosyć mocno ścięta i wykładamy na biszkopt. Układamy biszkopty w rzędach jeden obok drugiego. Ciasto wkładamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Tężejącą wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami i galaretką  ciasto z truskawkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Świetnie wyszło :) Piękny przekrój !

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x