Znajdź swój przepis

Ciasto z truskawkami i jogurtową pianką

28 maja, 2025

Ciasto z truskawkami i jogurtową pianką to przepyszne ciasto kruche z owocami, które w smaku przypomina leciutki sernik.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zrobić kruszonkę i piankę. Nie trzeba rozwałkowywać wcześniej ciasta.

Jogurtowa pianka ma smak puszystego i lekkiego serniczka, który świetnie pasuje do soczystych truskawek.

Przepyszne, letnie ciasto idealne na przeróżne okazje od urodzin po imprezy w ogrodzie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

SERNIK NA ZIMNO Z TWAROGU

MINI SERNICZKI NA ZIMNO

CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA OLEJU

ciasto z truskawkami

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 280 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 zimnych żółtek
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli

JOGURTOWA PIANKA

REKLAMA:
  • 5 białek o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 60 g budyniu waniliowego
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 400 – 450 g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka.

Połowę wykładamy na spód i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia.

Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek. Kroimy na połówki lub ćwiartki i mieszamy z mąką ziemniaczaną.

Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo w kilku porcjach cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce jogurt, wlewamy olej oraz na koniec wsypujemy proszek budyniowy.

Truskawki wykładamy na podpieczony spód, następnie wykładamy jogurtową masę i na koniec obsypujemy pozostałą kruszonką.

Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 40 – 45 minut, aż do zarumienienia wierzchu. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

ciasto z truskawkami
ciasto z truskawkami

Dołącz do dyskusji

  1. Pieczenie góra-dół? Z termoobiegiem czy bez?

    1. Pieczemy góra – dół:)

  2. Tak, zrobione, tuż po publikacji przepisu,prosty w wykonaniu,świetne kruche ciasto a ta pianka boska.Goscie zachwyceni.😊

  3. Czy może być zwykły jogurt naturalny?

  4. Czy musi byc olej w piance?

  5. Czy jogurt grecki powinien być w temp. pokojowej czy z lodówki?

    1. Najlepiej w temp. pokojowej :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij