Ciasto z truskawkami i ricottą to pyszny i delikatny wypiek z serkiem. Przepis z kilku prostych składników.
Ciasto można wykonać z innymi owocami np. malinami, jagodami lub borówkami.
Ciasto po upieczeniu długo zachowuje swoją świeżość i smak.
Idealne na piknik, letnie spotkania lub imprezy w ogrodzie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I RICOTTĄ
SKŁADNIKI:
- ok. 200 g truskawek
- 250 g serka ricotta
- 3 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g roztopionego masła
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Truskawki kroimy połówki lub większe kawałki.
Do miseczki mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na bok.
Jajka miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę (ok. 5 – 6 minut). Następnie dodajemy roztopione masło, serek ricotta, sok i skórkę z cytryny i krótko miksujemy na niskich obrotach miksera lub mieszamy trzepaczką.
Na koniec dodajemy przesiane składniki i mieszamy łyżką lub trzepaczką, ewentualnie na niskich obrotach miksera tylko do połączenia (nie dłużej).
Ciasto przekładamy do formy i układamy na górze truskawki. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i możemy gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.


Dzień dobry
Czy to ciasto można zrobić z innymi owocami? W ogrodzie dojrzewają porzeczki, czereśnie, jabłka. Bardzo lubię takie wilgotne ciasta, chętnie wykorzystałabym ten przepis też poza sezonem truskawkowym
Można z innymi:)
Dzień dobry, jaki można dać ser zamiast ricotty?
Pozdrawiam
Np. serek puszysty twój smak z Piątnicy:)
Czym można zastąpić serek ricotta.
Serek puszysty np.Twoj smak z Piątnicy