Ciasto z truskawkami i sernikową pianką to rewelacyjny przepis na ciasto, które przypina w smaku leciutki sernik.
Podstawą jest leciutkie ciasto kruche, które przygotujesz dokładnie jak kruszonkę. Surowe ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać maksymalnie do 2 dni w lodówce.
Pianka sernikowa jest lekka jak chmurka, puszysta i świetnie komponuje się z lekko kwaśnymi truskawkami.
Całość ma niezwykle pyszny smak i będzie doskonałe na przeróżne okazje od letnich spotkań po święta i uroczystości.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I SERNIKOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 280 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
SERNIKOWA PIANKA
- 5 białek o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 600 g twarogu zmielonego np. z wiaderka
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 300 – 400 g truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek. Kroimy na połówki lub ćwiartki.
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka oraz kawałki zimnego masła. Rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Połowę kruszonki wykładamy na spód, wyrównujemy i dociskamy do dna. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy na bok do czasu przygotowania warstwy sernikowej.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęsta masa jak na bezę. Następnie cały czas miksując na niskich obrotach miksera dodajemy po łyżce twaróg oraz powoli wlewamy olej. Na koniec łączymy z proszkiem budyniowym.
Truskawki mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na podpieczony spód. Wylewamy masę serową i obsypujemy wierzch pozostałą kruszonką.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut. Ciasto z wierzchu powinno być zarumienione i wyrośnięte. Po upieczeniu zostawiam ciasto w zamkniętym piekarniku na ok. 5 minut i dopiero uchylam drzwiczki piekarnika. Podajemy oprószone cukrem pudrem.









Upieczone i zjedzone 😀 ciasto jest pyszne. Zrobiłam z malinami ale z 60 dkg twarogu.
Proszę o informację dlaczego w tych przepisach są różne gramatury twarogu a taka sama ilość białka i innych składników.
W zależności od użytych owoców zmieniam lekko konsystencję pianki:)
Dobry wieczór. A morele się sprawdzą? Pozdrawiam
Tak :)
Zastanawiam się nad wyłożeniem truskawek na masie serowej, zamiast pod. Mam wrażenie, że mimo podpieczemia ciasta i wymieszania truskawek z màczką, puściły sok i spód jest miękki.
Ogólnie ciasto oceniam na bardzo dobry 😀
Na górę to truskawki będą za ciężkie:)