Znajdź swój przepis

Ciasto z truskawkami na oleju

26 maja, 2025

Ciasto z truskawkami na oleju to szybki przepis na puszyste i wilgotne ciasto. Wyborne i pięknie pachnące letnie ciasto z owocami.

Jedno z najszybszych i najprostszych przepisów na letnie ciasto jakie znam.

Ciasto jest leciutkie i puszyste przez dobrze ubite jajka z cukrem.

Długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto jest przepyszne nawet następnego dnia po upieczeniu.

W sezonie na truskawki ten przepis będzie idealny na szybki wypiek w kilka minut.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI

SERNIK NA ZIMNO Z TWAROGU

CIASTO BONIFACY

ciasto z truskawkami

CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA OLEJU

SKŁADNIKI:

  • ok. 300 – 350 g truskawek
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

Formę o wymiarach 21 x 24 cm lub 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek. Kroimy w ćwiartki lub mniejsze na połówki.

Jajka o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Masa powinna potroić swoją objętość. Następnie cały czas miksując na niskich obrotach dodajemy sok z cytryny oraz wlewamy niewielkim strumieniem olej.

Na koniec wprost do miseczki przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników (nie dłużej). Na wierzch wykładamy truskawki.

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem.

ciasto z truskawkami
ciasto z truskawkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij