Znajdź swój przepis

Ciasto ze śliwkami

7 września, 2021

Maślane ciasto ze śliwkami i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Wilgotne, puszyste z nutką cytrynową.

Ciasto ze śliwkami z tego przepisu zawsze się udaje. Przepyszne, wilgotne z soczystymi śliwkami w środku.

Wierzch ciasta można polać lukrem cytrynowym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Ciasto ze śliwkami

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 350 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 jajka, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • ok. 400-500 g śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g płatków migdałowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Śliwki kroimy na duże kawałki, mieszamy z cukrem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz skórkę z cytryny. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i układamy śliwki wciskając je w środek ciasta oraz oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.

Ciasto ze śliwkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x