Ciasto ze śliwkami i mascarpone oraz kruszonką to wilgotne ciasto z owocami. Sprawdzony i prosty przepis, który zawsze się udaje.
Zerknij na inne przepisy na ciasta ze śliwkami, który w sezonie na owoce na pewno będą słodkim dodatkiem na stole.
Ciasto ze śliwkami jest wilgotne, długo zachowuje swoją świeżość i do tego soczyste śliwki oraz chrupiąca kruszonka.
Jest to mój hit ostatnich wypieków ze śliwkami. Bardzo polecam wypróbować.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TORT Z MALINAMI I MLEKIEM SKONDENSOWANYM
SERNIK Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ
CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI I MASCARPONE

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MASCARPONE
SKŁADNIKI:
CIASTO
- ok. 350 – 400 g śliwek
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA
- 100 g mąki tortowej
- 60 g cukru
- 50 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę okrągłą o wymiarach ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki można lekko posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem, następnie dodajemy kawałki masła oraz cynamon. Rozdrabniamy palcami lub w malakserze na kruszonkę. Odstawiamy na bok lub do lodówki.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Śliwki myjemy, osuszamy i pozbywamy się pestek oraz kroimy na ćwiartki.
Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i dosyć gęstą masę (powinna potroić swoją objętość). Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej i ponownie miksujemy.
Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia (nie dłużej).
Wykładamy do formy i układamy na wierzchu śliwki lekko wciskając w ciasto. Obsypujemy kruszonką i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie oprószamy cukrem pudrem.








