Znajdź swój przepis

Ciasto ze śliwkami i mascarpone

28 lipca, 2025

Ciasto ze śliwkami i mascarpone oraz kruszonką to wilgotne ciasto z owocami. Sprawdzony i prosty przepis, który zawsze się udaje.

Zerknij na inne przepisy na ciasta ze śliwkami, który w sezonie na owoce na pewno będą słodkim dodatkiem na stole.

Ciasto ze śliwkami jest wilgotne, długo zachowuje swoją świeżość i do tego soczyste śliwki oraz chrupiąca kruszonka.

Jest to mój hit ostatnich wypieków ze śliwkami. Bardzo polecam wypróbować.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

TORT Z MALINAMI I MLEKIEM SKONDENSOWANYM

SERNIK Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI I MASCARPONE

ciasto ze śliwkami

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • ok. 350 – 400 g śliwek
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KRUSZONKA

REKLAMA:
  • 100 g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę okrągłą o wymiarach ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki można lekko posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszką manną.

Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem, następnie dodajemy kawałki masła oraz cynamon. Rozdrabniamy palcami lub w malakserze na kruszonkę. Odstawiamy na bok lub do lodówki.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Śliwki myjemy, osuszamy i pozbywamy się pestek oraz kroimy na ćwiartki.

Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i dosyć gęstą masę (powinna potroić swoją objętość). Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej i ponownie miksujemy.

Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia (nie dłużej).

Wykładamy do formy i układamy na wierzchu śliwki lekko wciskając w ciasto. Obsypujemy kruszonką i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie oprószamy cukrem pudrem.

ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij