Ciasto ze szpinakiem i galaretką, które ma niezwykłe kolory i jest przepyszne. W cieście nie czuć szpinaku, jest słodkie z kawałeczkami agrestowej galaretki oraz kremem na bazie kremówki oraz mascarpone. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo efektowne w wyglądzie.
W tym przepisie jedną z najważniejszych rzeczy jest dobre ubicie jajek z cukrami. Masa musi być jasna, puszysta i potroić swoją objętość.
Kolejnym nie mniej ważnym składnikiem jest szpinak. Musi być rozmrożony i dobrze odsączony z nadmiaru wody. Możesz użyć także świeżego szpinaku, ale musi mieć minim 400 g po rozdrobnieniu. Zyska na pewno na bardziej intensywnym zielonym kolorze.
Ciasto ze szpinakiem bardzo dobrze komponuje się smakowo z truskawkami, granatem, malinami lub suszonymi owocami np. żurawiną.
Polecam ten wypiek dla osób, które uwielbiają eksperymentować w kuchni, poznawać nowe przepisy. Ciasto jest niesamowicie smaczne, lekkie, słodkie w pięknym zielonym kolorze. Uwielbiam te ciasto i polecam dla osób, które jeszcze nie próbowały ciasta ze szpinakiem.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO ZE SZPINAKIEM I GALARETKĄ:
SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
- 450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1 1/2 szklanki oleju
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 galaretka agrestowa
- 400 ml gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.
Szpinak rozmrażamy i mocno odsączmy z nadmiaru wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrami na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy olej. Następnie w niewielkich porcjach mąkę oraz na koniec szpinak. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe zostawiamy do wystudzenia, następnie ścinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy dłońmi.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone na dosyć gęsty krem. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
Galaretkę kroimy na niewielkie kawałeczki i układamy na cieście. Wykładamy krem i wyrównujemy. Wierzch okrywamy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin. Do dekoracji możemy użyć truskawek, granatu lub suszonej żurawiny.
Komentarze
mogę zamiast żelatyny dać śmietan fixa? nienawidzę używać żelatyny
Możesz, ale według mnie żelatyna lepiej usztywnia i nie rozwarstwia się krem
Robiłam, jest przepyszne
granat nadał temu ciasto takiego orzeźwienia. Polecam. Wszystkie tutaj przepisy są super i bardzo dobrze wyjaśnione. Cieszę się, że jest taki blog
dziękuję.
Będzie to następne ciasto, które zrobię. Wygląda rewelacyjnie!
Wow ! Świetnie wygląda