Ciasto ze szpinakiem i galaretką, które ma niezwykłe kolory i jest przepyszne. W cieście nie czuć szpinaku, jest słodkie z kawałeczkami agrestowej galaretki oraz kremem na bazie kremówki oraz mascarpone. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo efektowne w wyglądzie.
W tym przepisie jedną z najważniejszych rzeczy jest dobre ubicie jajek z cukrami. Masa musi być jasna, puszysta i potroić swoją objętość.
Kolejnym nie mniej ważnym składnikiem jest szpinak. Musi być rozmrożony i dobrze odsączony z nadmiaru wody. Możesz użyć także świeżego szpinaku, ale musi mieć minim 400 g po rozdrobnieniu. Zyska na pewno na bardziej intensywnym zielonym kolorze.
Ciasto ze szpinakiem bardzo dobrze komponuje się smakowo z truskawkami, granatem, malinami lub suszonymi owocami np. żurawiną.
Polecam ten wypiek dla osób, które uwielbiają eksperymentować w kuchni, poznawać nowe przepisy. Ciasto jest niesamowicie smaczne, lekkie, słodkie w pięknym zielonym kolorze. Uwielbiam te ciasto i polecam dla osób, które jeszcze nie próbowały ciasta ze szpinakiem.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z kremem.
REKLAMA:
CIASTO ZE SZPINAKIEM I GALARETKĄ:
SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
- 450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1 1/2 szklanki oleju
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 galaretka agrestowa
- 400 ml gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.
Szpinak rozmrażamy i mocno odsączmy z nadmiaru wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrami na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy olej. Następnie w niewielkich porcjach mąkę oraz na koniec szpinak. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe zostawiamy do wystudzenia, następnie ścinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy dłońmi.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone na dosyć gęsty krem. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
Galaretkę kroimy na niewielkie kawałeczki i układamy na cieście. Wykładamy krem i wyrównujemy. Wierzch okrywamy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin. Do dekoracji możemy użyć truskawek, granatu lub suszonej żurawiny.
mogę zamiast żelatyny dać śmietan fixa? nienawidzę używać żelatyny :D
Możesz, ale według mnie żelatyna lepiej usztywnia i nie rozwarstwia się krem :)
Robiłam, jest przepyszne :) granat nadał temu ciasto takiego orzeźwienia. Polecam. Wszystkie tutaj przepisy są super i bardzo dobrze wyjaśnione. Cieszę się, że jest taki blog :) dziękuję.
Będzie to następne ciasto, które zrobię. Wygląda rewelacyjnie!
Wow ! Świetnie wygląda :)