Znajdź swój przepis

Ciasto ze szpinakiem i galaretką

28 stycznia, 2016

Ciasto ze szpinakiem i galaretką, które ma niezwykłe kolory i jest przepyszne. W cieście nie czuć szpinaku, jest słodkie z kawałeczkami agrestowej galaretki oraz kremem na bazie kremówki oraz mascarpone. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo efektowne w wyglądzie.

W tym przepisie jedną z najważniejszych rzeczy jest dobre ubicie jajek z cukrami. Masa musi być jasna, puszysta i potroić swoją objętość.
Kolejnym nie mniej ważnym składnikiem jest szpinak. Musi być rozmrożony i dobrze odsączony z nadmiaru wody. Możesz użyć także świeżego szpinaku, ale musi mieć minim 400 g po rozdrobnieniu. Zyska na pewno na bardziej intensywnym zielonym kolorze.

Ciasto ze szpinakiem bardzo dobrze komponuje się smakowo z truskawkami, granatem, malinami lub suszonymi owocami np. żurawiną.

Polecam ten wypiek dla osób, które uwielbiają eksperymentować w kuchni, poznawać nowe przepisy. Ciasto jest niesamowicie smaczne, lekkie, słodkie w pięknym zielonym kolorze. Uwielbiam te ciasto i polecam dla osób, które jeszcze nie próbowały ciasta ze szpinakiem.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-ze-szpinakiem i galaretką

CIASTO ZE SZPINAKIEM I GALARETKĄ:

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1 galaretka agrestowa
  • 400 ml gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.
Szpinak rozmrażamy i mocno odsączmy z nadmiaru wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrami na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy olej. Następnie w niewielkich porcjach mąkę oraz na koniec szpinak. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe zostawiamy do wystudzenia, następnie ścinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy dłońmi.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone na dosyć gęsty krem. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
Galaretkę kroimy na niewielkie kawałeczki i układamy na cieście. Wykładamy krem i wyrównujemy. Wierzch okrywamy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin. Do dekoracji możemy użyć truskawek, granatu lub suszonej żurawiny.

ciasto-ze-szpinakiem i galaretką ciasto-ze-szpinakiem i galaretką

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. mogę zamiast żelatyny dać śmietan fixa? nienawidzę używać żelatyny :D

    1. Ilovebake says:

      Możesz, ale według mnie żelatyna lepiej usztywnia i nie rozwarstwia się krem :)

  2. Kamila P. says:

    Robiłam, jest przepyszne :) granat nadał temu ciasto takiego orzeźwienia. Polecam. Wszystkie tutaj przepisy są super i bardzo dobrze wyjaśnione. Cieszę się, że jest taki blog :) dziękuję.

  3. Będzie to następne ciasto, które zrobię. Wygląda rewelacyjnie!

  4. Wow ! Świetnie wygląda :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x