Ciasto ze szpinakiem melba to intensywne w kolorze zielone ciasto z dodatkiem świeżego szpinaku. Przełożone kremem śmietankowym i warstwa galaretki z owocami w syropie.
Słodkie, wilgotne i przepyszne ciasta szpinakowe, w którym nie czuć zupełnie dodatku szpinaku. Krem z dodatkiem mascarpone jest leciutki jak chmurka i idealny komponuje się ze smakiem ciasta.
Warstwa owocowa z dodatkiem galaretki i owoców z syropu jest smacznym kontrastem i doskonałym uzupełnieniem smaku. W sezonie na owoce możesz użyć świeżych owoców np. brzoskwini, moreli i malin.
Ciasto ze szpinakiem melba to idealny wypiek na wiosnę, urodziny lub święta. Przepiękny kolor zielony przyciąga uwagę. Uwielbiam ciasta ze szpinakiem w każdej postaci.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.
CIASTO ZE SZPINAKIEM MELBA
SKŁADNIKI:
CIASTO SZPINAKOWE
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 3 duże jajka o temp. pokojowej
- skórka otarta z 1 cytryny
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA OWOCOWA
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 250 ml wrzącej wody
- 1 szklanka pokrojonych owoców z syropu np. brzoskwinie, ananas, morele, wiśnie
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Tortownicę
o
średnicy
22
cm
lub
nieco
większą
wykładamy
na
dnie
papierem
do
pieczenia,
natomiast
boki
smarujemy
masłem
i
oprószamy
bułką
tartą
lub
kaszką
manną.
Szpinak
dokładnie
rozdrabniamy
z
odrobiną
wody
i
odsączamy
z
nadmiaru
soku
na
sitku.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
i
cukrem
waniliowym
na
jasną
i
puszystą
masę
(powinna
potroić
objętość).
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
cienkim
strumieniem
wlewamy
powoli
olej.
Następnie
dodajemy
szpinak
i
skórkę
z
cytryny.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
mieszały
szpatułką
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170ºC
przez
około
35
–
40
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
ścinamy
wierzch
ciasta,
następnie
przekrajamy
na
trzy
części.
Galaretkę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie.
Studzimy,
dodajemy
pokrojone
owoce
i
wkładamy
do
lodówki,
aż
zacznie
lekko
tężec.
Spód
ciasta
szpinakowego
wkładamy
do
formy,
wykładamy
tężejąca
galaretkę
z
owocami
i
przykrywamy
drugą
częścią
ciasta.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Cały
czas
miksując
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wlewamy
żelatynę.
1/3
kremu
wykładamy
na
ciasto,
następnie
przykrywamy
ostatnią
częścią
ciasta
i
smarujemy
kolejną
częścią
kremu.
Ciasto
owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Przed
podaniem
boki
smarujemy
pozostałym
kremem
i
oprószamy
kawałkami
ciasta,
które
zostało
wcześniej
ścięte.
Komentarze