Znajdź swój przepis

Co zrobić z odpadkami, które zostały po pieczeniu lub gotowaniu?

15 listopada, 2024

Po kuchennych szaleństwach często zostaje mnóstwo odpadków. Gdzie powinny trafić opakowania po śmietanie, torby po mące, skorupki jajek, skórki z warzyw i owoców? Czy można je jeszcze jakoś wykorzystać?

Obowiązkowa segregacja śmieci

Od kilku lat w Polsce mamy obowiązek segregowania śmieci. Do żółtego kosza wrzucamy metale i tworzywa sztuczne, do niebieskiego – papier, do zielonego — szkło, do brązowego – odpady biodegradowalne, a reszta odpadów, które nie podlegają recyklingowi, powinna trafiać do czarnego kosza na odpady zmieszane.

Gdzie zatem powinny trafiać kuchenne odpadki?

  • Plastikowe opakowania po śmietanie, jogurcie, twarogu, serku mascarpone itd., puszki, nakrętki od słoików, kapsle, kartony po mleku i sokach wyrzucamy do kosza żółtego; opakowania powinny być bez zawartości, przepłukane (nie trzeba ich dokładnie myć, ale zdzieramy papierowe etykiety).
  • Słoiki po powidłach, dżemach, warzywach w zalewie, butelki po sosach i przecierach wyrzucamy do kosza zielonego; tak jak powyżej — wystarczy je przepłukać. Metalowe nakrętki powinny trafić do żółtego kosza.
  • Torby po mące i cukrze, kartony, papierowe wytłoczki po jajkach wyrzucamy do kosza niebieskiego – pod warunkiem, że są puste i czyste (wilgotny, zatłuszczony papier powinien trafić do odpadów zmieszanych).
  • Resztki warzyw i owoców, skorupki jaj, pozostałości pieczywa, pestki, łupiny wyrzucamy do kosza brązowego. Są to odpady biodegradowalne, które można kompostować. Ważne! Odpady bio wyrzucamy bezpośrednio do kontenera – bez foliowych worków czy innych opakowań.
  • Brudne ręczniki papierowe, sreberko po margarynie lub maśle, mięso, kości i wszystko inne, co nie należy do powyższych kategorii, wyrzucamy do kosza czarnego/szarego na śmieci zmieszane.

Przy segregacji śmieci warto stosować zasadę „odkręć, opróżnij, zgnieć”, czyli do kontenerów wrzucamy odkręcone butelki/kartony, bez zawartości, a do tego zgniecione, by zajmowały jak najmniej miejsca. Dzięki temu więcej śmieci może zostać przewiezionych za jednym razem, a śmietniki nie są przepełnione.

Kosze do segregacji

Segregacja śmieci może być uciążliwa, dlatego warto pomyśleć o jakimś ułatwieniu.  Inaczej ta kwestia wygląda, gdy mieszkamy w domu, a inaczej w przypadku mieszkania w bloku.

REKLAMA:

Segregacja śmieci w mieszkaniu

Kuchnie w mieszkaniach bywają niewielkie, a to zwykle tam ustawiamy kosze na śmieci, by były pod ręką. Na rynku dostępne są systemy pojemników w odpowiednich kolorach do segregacji śmieci, które mieszczą się np. w głębokiej szufladzie. Kosze na śmieci bio zwykle są zamykane, dzięki czemu zapobiegamy rozchodzeniu się nieprzyjemnego zapachu po pomieszczeniu. Taki kosz jest niewielkich rozmiarów, więc można go zabrać ze sobą w drodze do śmietnika i opróżnić bezpośrednio do kontenera.

Segregacja śmieci w domu

Segregacja śmieci wygląda trochę inaczej w domu jednorodzinnym. Oprócz niewielkich pojemników do kuchni potrzebne są także takie do umieszczenia na zewnątrz – by pracownicy firmy wywożącej odpady mieli do nich dostęp. Terminy wywozu poszczególnych kategorii śmieci bywają różne, dlatego składowanie wszystkich odpadów w domu przez ten czas byłoby uciążliwe. Warto zaopatrzyć się w kosze na podwórko – np. standardowe kosze z plastiku, chociaż w sklepach dostępne są też wygodniejsze i bardziej estetyczne w użytkowaniu rozwiązania, jak kosze z poliwęglanu czy z drewna, które można zamówić tutaj: https://karstal.pl/131-kosze-do-segregacji-zewnetrzne.

Kosz Na Śmieci Do Segregacji Odpadów Ks-Brzoza1-K5-70L

Pomysły zero waste

Niektóre resztki pozostałe po gotowaniu czy pieczeniu nie muszą trafiać do śmietnika, bo można je wykorzystać. Zobacz kilka sposobów na gotowanie zero waste:

  • Szarlotka: obierki z jabłek można wykorzystać do ugotowania kompotu.
  • Chlebek bananowy: skórki od bananów są świetnym nawozem – ich wysuszone kawałki można włożyć do doniczek z roślinami domowymi lub użyźnić nimi ogródek.
  • Ciasto dyniowe: ze skórki z dyni można zrobić dyniowe chipsy.

WPIS SPONSOROWANY

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij