Znajdź swój przepis

Cynamonki dubajskie

17 października, 2025

Cynamonki dubajskie to przepyszne połączenie czekoladowych bułeczek drożdżowych z nadzieniem pistacjowym oraz ciastem kataifi lub filo.

Ciasto jest mięciutkie, czekoladowe z nutką cynamonu. Wykonać je możesz dzień wcześniej i przechowywać przez noc w lodówce pod przykryciem. Kolejnego dnia postępować zgodnie z przepisem.

Ciasto kataifi można zamienić na mrożone ciasto filo, które staramy się jak najcieniej pokroić na paseczki.

Zobacz moje inne przepisy dubajskie.

Cynamonki są przepyszne z chrupiącym środkiem pistacjowym oraz polewą czekoladową.

REKLAMA:

Koniecznie spróbuj tych cynamonem.

cynamonki

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK LOTUS BISCOFF

CYNAMONKI

CYNAMONKI CZEKOLADOWE

CYNAMONKI DUBAJSKIE

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 540 g mąki pszennej typ. 500
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 1 żółtko o temp. pokojowej
  • 1/4 łyżeczki soli

NADZIENIE DUBAJSKIE

  • 300 g mrożonego ciasta filo lub kataifi
  • 250 g kremu pistacjowego (słodzonego)
  • 100 g masła

POLEWA

  • 100 g deserowej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO

  • 2 – 3 łyżki kremu pistacjowego (słodzonego)
  • 3 – 4 łyżki posiekanych pistacji
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miski razem z kakao i cynamonem. Wykonujemy delikatne wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko drożdże suche lub świeże oraz łyżeczkę cukru. Lekko mieszamy sam środek i zostawiamy na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną wyrastać. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, żółtko, sól oraz wlewamy roztopione masło. Chwilkę mieszamy szpatułką lub łyżką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Formujemy w kulę, wkładamy do miski i wierzch owijamy folią spożywczą lub nakrywamy ręcznikiem lnianym. Zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość.

Ciasto filo kroimy na bardzo cienkie paseczki. Masło roztapiamy i wrzucamy ciasto filo lub kataifi. Podsmażamy mieszając, aż będzie chrupiące i lekko brązowe. Studzimy (można lekko rozdrobnić palcami) i zostawiamy na później 3 – 4 łyżki do dekoracji. Natomiast do pozostałego ciasta dodajemy krem pistacjowy oraz cukier.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypany mąką stół i wałkujemy na wymiary ok. 40 x 50 cm. Wykładamy równomiernie nadzienie i wycinamy paseczki o szerokości ok. 3 – 3,5 cm. Zwijamy jak ślimaczki. Układamy na blaszce w lekkich odstępach od siebie. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i oblewamy wierzch bułeczek. Krem pistacjowy wkładamy do woreczka np. cukierniczego i na chwilkę wkładamy do gorącej wody. Obcinamy lekko róg i wykonujemy fikuśne paseczki na wierzchu bułeczek. Dekorujemy posiekanymi pistacjami i pozostałym ciastem filo lub kataifi.

cynamonki
cynamonki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij