Cynamonki dubajskie to przepyszne połączenie czekoladowych bułeczek drożdżowych z nadzieniem pistacjowym oraz ciastem kataifi lub filo.
Ciasto jest mięciutkie, czekoladowe z nutką cynamonu. Wykonać je możesz dzień wcześniej i przechowywać przez noc w lodówce pod przykryciem. Kolejnego dnia postępować zgodnie z przepisem.
Ciasto kataifi można zamienić na mrożone ciasto filo, które staramy się jak najcieniej pokroić na paseczki.
Zobacz moje inne przepisy dubajskie.
Cynamonki są przepyszne z chrupiącym środkiem pistacjowym oraz polewą czekoladową.
Koniecznie spróbuj tych cynamonem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CYNAMONKI DUBAJSKIE
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE
- 540 g mąki pszennej typ. 500
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 1 żółtko o temp. pokojowej
- 1/4 łyżeczki soli
NADZIENIE DUBAJSKIE
- 300 g mrożonego ciasta filo lub kataifi
- 250 g kremu pistacjowego (słodzonego)
- 100 g masła
POLEWA
- 100 g deserowej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO
- 2 – 3 łyżki kremu pistacjowego (słodzonego)
- 3 – 4 łyżki posiekanych pistacji
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miski razem z kakao i cynamonem. Wykonujemy delikatne wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko drożdże suche lub świeże oraz łyżeczkę cukru. Lekko mieszamy sam środek i zostawiamy na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną wyrastać. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, żółtko, sól oraz wlewamy roztopione masło. Chwilkę mieszamy szpatułką lub łyżką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Formujemy w kulę, wkładamy do miski i wierzch owijamy folią spożywczą lub nakrywamy ręcznikiem lnianym. Zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
Ciasto filo kroimy na bardzo cienkie paseczki. Masło roztapiamy i wrzucamy ciasto filo lub kataifi. Podsmażamy mieszając, aż będzie chrupiące i lekko brązowe. Studzimy (można lekko rozdrobnić palcami) i zostawiamy na później 3 – 4 łyżki do dekoracji. Natomiast do pozostałego ciasta dodajemy krem pistacjowy oraz cukier.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypany mąką stół i wałkujemy na wymiary ok. 40 x 50 cm. Wykładamy równomiernie nadzienie i wycinamy paseczki o szerokości ok. 3 – 3,5 cm. Zwijamy jak ślimaczki. Układamy na blaszce w lekkich odstępach od siebie. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i oblewamy wierzch bułeczek. Krem pistacjowy wkładamy do woreczka np. cukierniczego i na chwilkę wkładamy do gorącej wody. Obcinamy lekko róg i wykonujemy fikuśne paseczki na wierzchu bułeczek. Dekorujemy posiekanymi pistacjami i pozostałym ciastem filo lub kataifi.








