Znajdź swój przepis

Cynamonki Lotus

24 października, 2025

Cynamonki Lotus to mięciutkie bułeczki drożdżowe nadziewane słynnym kremem ciasteczkowym biscoff o słodkim smaku korzennym.

Cudowne, mięciutkie drożdżówki, które w połączeniu ze słodkim kremem korzennym oraz nutką karmelu będą idealne w jesiennym czasie.

Do przygotowania potrzebujesz kremu Lotus Biscoff lub zamiennika, który znajdziesz w dużych sklepach spożywczych.

Wierzch to połączenie płynnego kremu z pokruszonymi ciasteczkami.

Rewelacyjne w smaku i doskonałe dla fanów ciasteczek Lotus.

REKLAMA:

ZERKNIJ NA FILM Z WYKONANIA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CYNAMONKI

SERNIK LOTUS BISCOFF

LEKKI SERNIK Z MASCARPONE

cynamonki

CYNAMONKI LOTUS

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 540 g mąki pszennej typ. 480 – 500
  • 10 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 80 g roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli

NADZIENIE

  • 250 g kremu Lotus lub innego korzennego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g zmielonych ciasteczek Lotus

POLEWA

  • 100 g kremu Lotus
  • kilka zmielonych ciasteczek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewami do miski i na środku wykonujemy nieduże wgłębienie. Wsypujemy drożdże suche lub pokruszone drożdże świeże. Wsypujemy 2 łyżki cukru oraz ciepłe mleko. Owijamy folią lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe powinno być gładkie i jednolite.

Formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 1 – 1,5 godziny).

Krem lotus na nadzienie wykładamy do miseczki szklanej i podgrzewamy nad kąpielą wodną lub zatapiamy słoiczek w gorącej wodzie. Dosyć płynny krem mieszamy z cynamonem i rozdrobnionymi ciasteczkami.

Na podsypaną mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 40 x 50 cm (brzegi można lekko wyciąć, aby były równe). Smarujemy równomiernie kremem i wycinamy paski o szerokości ok. 3 – 3,5 cm. Zwijamy jak ślimaczki i układamy na blaszce lub w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia, w lekkich odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na ok. 20 – 25 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Krem lotus przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż uzyskamy płynną konsystencję. Wylewamy na wierzch każdej bułeczki i obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami.

cynamonki
cynamonki biscoff

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij