Cynamonki Lotus to mięciutkie bułeczki drożdżowe nadziewane słynnym kremem ciasteczkowym biscoff o słodkim smaku korzennym.
Cudowne, mięciutkie drożdżówki, które w połączeniu ze słodkim kremem korzennym oraz nutką karmelu będą idealne w jesiennym czasie.
Do przygotowania potrzebujesz kremu Lotus Biscoff lub zamiennika, który znajdziesz w dużych sklepach spożywczych.
Wierzch to połączenie płynnego kremu z pokruszonymi ciasteczkami.
Rewelacyjne w smaku i doskonałe dla fanów ciasteczek Lotus.
ZERKNIJ NA FILM Z WYKONANIA:
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CYNAMONKI LOTUS
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE
- 540 g mąki pszennej typ. 480 – 500
- 10 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 5 łyżek cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 80 g roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki soli
NADZIENIE
- 250 g kremu Lotus lub innego korzennego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g zmielonych ciasteczek Lotus
POLEWA
- 100 g kremu Lotus
- kilka zmielonych ciasteczek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewami do miski i na środku wykonujemy nieduże wgłębienie. Wsypujemy drożdże suche lub pokruszone drożdże świeże. Wsypujemy 2 łyżki cukru oraz ciepłe mleko. Owijamy folią lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe powinno być gładkie i jednolite.
Formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 1 – 1,5 godziny).
Krem lotus na nadzienie wykładamy do miseczki szklanej i podgrzewamy nad kąpielą wodną lub zatapiamy słoiczek w gorącej wodzie. Dosyć płynny krem mieszamy z cynamonem i rozdrobnionymi ciasteczkami.
Na podsypaną mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 40 x 50 cm (brzegi można lekko wyciąć, aby były równe). Smarujemy równomiernie kremem i wycinamy paski o szerokości ok. 3 – 3,5 cm. Zwijamy jak ślimaczki i układamy na blaszce lub w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia, w lekkich odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na ok. 20 – 25 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Krem lotus przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż uzyskamy płynną konsystencję. Wylewamy na wierzch każdej bułeczki i obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami.








