Znajdź swój przepis

Cynamonki z jabłkami

12 października, 2025

Cynamonki z jabłkami to prosty przepis na zwijane bułeczki drożdżowe z jabłkami. Mięciutkie, cynamonowe z dużą ilością owoców.

Ciasto drożdżowe można wykonać dzień wcześniej wieczorem i rano uformować drożdżówki.

Drożdżówki są niesamowicie pyszne i kolejnego dnia również zachowują swoją świeżość.

Nadzienie do bułeczek to połączenie mocno cynamonowej warstwy z duszonymi jabłkami.

Bułeczki drożdżowe z jabłkami z tego przepisu są tak cudowne i mięciutkie, że na jednej nie skończysz jedzenia.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CYNAMONKI

CIASTO MARCHEWKOWE Z BEZĄ

SZARLOTKA W 5 MINUT

bułeczki drożdżowe z jabłkami

CYNAMONKI Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 – 14 bułeczek

REKLAMA:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 10 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 1 żółtko o temp. pokojowej
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1/4 łyżeczki soli

NADZIENIE JABŁKOWE

  • 1,5 kg jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody

NADZIENIE CYNAMONOWE

  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (drobnego) lub zwykłego
  • 2 łyżki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miski, wykonujemy wgłębienie i wsypujemy suche drożdże lub pokruszone świeże. Wsypujemy dwie łyżki cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką lub folią, odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodajemy jajko, żółtko, rozpuszczone masło raz sól. Chwilkę mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. Gotowe powinno być jednolite i gładkie.

Formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią. Odstawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy jabłka oraz nadzienie cynamonowe.

Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę. Przekładamy do rondelka razem z sokiem z cytryny, cukrem, masłem i wlewamy wodę. Dusimy, aż jabłka będą miękkie. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną i szybko mieszamy do połączenia. Masa powinna nieco zgęstnieć. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Miękkie masło na nadzienie cynamonowe mieszamy dokładnie razem z cukrem oraz cynamonem. Odstawiamy na bok.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką blat i rozwałkowujemy na wymiary ok. 35 – 40 cm. Całe ciasto smarujemy równomiernie nadzieniem cynamonowym oraz wykładamy 3/4 duszonych jabłek. Wykrawamy paski o szerokości ok. 4 cm i zwijamy delikatnie tworząc ślimaczki. Układamy w lekkich odstępach od siebie i zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut. Wyjmujemy i wykładamy na każdą bułeczkę po łyżce duszonych jabłek.

bułeczki drożdżowe z jabłkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij