Cynamonki z jabłkami to prosty przepis na zwijane bułeczki drożdżowe z jabłkami. Mięciutkie, cynamonowe z dużą ilością owoców.
Ciasto drożdżowe można wykonać dzień wcześniej wieczorem i rano uformować drożdżówki.
Drożdżówki są niesamowicie pyszne i kolejnego dnia również zachowują swoją świeżość.
Nadzienie do bułeczek to połączenie mocno cynamonowej warstwy z duszonymi jabłkami.
Bułeczki drożdżowe z jabłkami z tego przepisu są tak cudowne i mięciutkie, że na jednej nie skończysz jedzenia.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CYNAMONKI Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 – 14 bułeczek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 10 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 4 łyżki cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 1 żółtko o temp. pokojowej
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1/4 łyżeczki soli
NADZIENIE JABŁKOWE
- 1,5 kg jabłek
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody
NADZIENIE CYNAMONOWE
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (drobnego) lub zwykłego
- 2 łyżki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miski, wykonujemy wgłębienie i wsypujemy suche drożdże lub pokruszone świeże. Wsypujemy dwie łyżki cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką lub folią, odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy jajko, żółtko, rozpuszczone masło raz sól. Chwilkę mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. Gotowe powinno być jednolite i gładkie.
Formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią. Odstawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka oraz nadzienie cynamonowe.
Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę. Przekładamy do rondelka razem z sokiem z cytryny, cukrem, masłem i wlewamy wodę. Dusimy, aż jabłka będą miękkie. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną i szybko mieszamy do połączenia. Masa powinna nieco zgęstnieć. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło na nadzienie cynamonowe mieszamy dokładnie razem z cukrem oraz cynamonem. Odstawiamy na bok.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką blat i rozwałkowujemy na wymiary ok. 35 – 40 cm. Całe ciasto smarujemy równomiernie nadzieniem cynamonowym oraz wykładamy 3/4 duszonych jabłek. Wykrawamy paski o szerokości ok. 4 cm i zwijamy delikatnie tworząc ślimaczki. Układamy w lekkich odstępach od siebie i zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut. Wyjmujemy i wykładamy na każdą bułeczkę po łyżce duszonych jabłek.







