Cynamonki z serem to połączenie puszystego ciasta drożdżowego z twarożkiem, warstwą cynamonową i polewą z serka.
Ciasto jest niesamowicie delikatne w środku z pyszną warstwą cynamonową, która podczas pieczenia niesamowicie pachnie.
Nadzienie wzbogaciłam o warstwę serową na bazie twarogu, który możesz rozdrobnić widelcem wtedy po upieczeniu będzie ziarnisty lub zblendować i wtedy będzie bardziej kremowy.
Połączenie cynamonu z twarogiem jest doskonałe, przepyszne i od razu kojarzy się z jesienią.
Wierzch to słodkie połączenie serka z cukrem pudrem i odrobiną cynamonu.
Te cynamonki to prawdziwy hit, kiedy chcesz spróbować nowego i pysznego smaku.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CYNAMONKI Z SEREM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10 – 12 cynamonek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 540 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 5 łyżek cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli
NADZIENIE SEROWE
- 500 g twarogu półtłustego np. klinek
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 3 łyżki masła o temp. pokojowej
WARSTWA CYNAMONOWA
- 50 g roztopionego masła
- 180 g cukru
- 3 łyżki cynamonu
POLEWA Z SERKA
- 120 g serka śmietankowego np. Philadelphia lub Delikate
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 1 – 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn z 1/4 szklanki mleka, łyżeczki cukru, mąki), cukier i mieszamy łyżką do połączenia. Wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajka, roztopione masło i sól. Zaczynamy od mieszania chwilkę łyżką, następnie wyrabiamy ciasto dłońmi lub w misie miksera. Gotowe powinno być jednolite i gładkie. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką lnianą lub folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie wykonujemy masę serową i warstwę cynamonową.
Do twarogu dodajemy wszystkie składniki i rozdrabniamy widelcem (po upieczeniu masa będzie ziarnista) lub blendujemy na jednolitą masę, wtedy będzie kremowa.
Cukier na warstwę cynamonową wsypujemy do miseczki i mieszamy z cynamonem.
Gotowe ciasto wykładamy na lekko oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na placek o wymiarach ok. 40 x 35 cm. Smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy cukrem z cynamonem. Następnie smarujemy masą twarogową. Wycinamy paski o szerokości ok. 4 – 4,5 cm. Zwijamy w ślimaczki. Układamy na blaszce w lekkich odstępach od siebie. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Następnie pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu.
Serek kremowy mieszamy z przesianym cukrem pudrem oraz mlekiem i smarujemy wierzch lekko wystudzonych bułeczek. Dodatkowo można lekko oprószyć cynamonem.









