Znajdź swój przepis

Cynamonki z serem

3 listopada, 2025

Cynamonki z serem to połączenie puszystego ciasta drożdżowego z twarożkiem, warstwą cynamonową i polewą z serka.

Ciasto jest niesamowicie delikatne w środku z pyszną warstwą cynamonową, która podczas pieczenia niesamowicie pachnie.

Nadzienie wzbogaciłam o warstwę serową na bazie twarogu, który możesz rozdrobnić widelcem wtedy po upieczeniu będzie ziarnisty lub zblendować i wtedy będzie bardziej kremowy.

Połączenie cynamonu z twarogiem jest doskonałe, przepyszne i od razu kojarzy się z jesienią.

Wierzch to słodkie połączenie serka z cukrem pudrem i odrobiną cynamonu.

REKLAMA:

Te cynamonki to prawdziwy hit, kiedy chcesz spróbować nowego i pysznego smaku.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CYNAMONKI

CHRUPIĄCE CIASTO CZEKOLADOWE

CIASTO KAWOWY SŁONECZNIKOWIEC

cynamonki z twarożkiem

CYNAMONKI Z SEREM

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

ILOŚĆ: ok. 10 – 12 cynamonek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 540 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 80 g roztopionego masła
  • szczypta soli

NADZIENIE SEROWE

  • 500 g twarogu półtłustego np. klinek
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki masła o temp. pokojowej

WARSTWA CYNAMONOWA

  • 50 g roztopionego masła
  • 180 g cukru
  • 3 łyżki cynamonu

POLEWA Z SERKA

  • 120 g serka śmietankowego np. Philadelphia lub Delikate
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 1 – 2 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn z 1/4 szklanki mleka, łyżeczki cukru, mąki), cukier i mieszamy łyżką do połączenia. Wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajka, roztopione masło i sól. Zaczynamy od mieszania chwilkę łyżką, następnie wyrabiamy ciasto dłońmi lub w misie miksera. Gotowe powinno być jednolite i gładkie. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką lnianą lub folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.

W międzyczasie wykonujemy masę serową i warstwę cynamonową.

Do twarogu dodajemy wszystkie składniki i rozdrabniamy widelcem (po upieczeniu masa będzie ziarnista) lub blendujemy na jednolitą masę, wtedy będzie kremowa.

Cukier na warstwę cynamonową wsypujemy do miseczki i mieszamy z cynamonem.

Gotowe ciasto wykładamy na lekko oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na placek o wymiarach ok. 40 x 35 cm. Smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy cukrem z cynamonem. Następnie smarujemy masą twarogową. Wycinamy paski o szerokości ok. 4 – 4,5 cm. Zwijamy w ślimaczki. Układamy na blaszce w lekkich odstępach od siebie. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Następnie pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu.

Serek kremowy mieszamy z przesianym cukrem pudrem oraz mlekiem i smarujemy wierzch lekko wystudzonych bułeczek. Dodatkowo można lekko oprószyć cynamonem.

cynamonki
cynamonki z twarogiem
cynamonki z twarożkiem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij