Znajdź swój przepis

Cytrynowe ciastka z maszynki

5 marca, 2018

Cytrynowe ciastka z maszynki wyciskane. Ciasteczka są kruche, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach.

Ciasteczka wykonujemy z kilku składników. Mąkę krupczatkę możesz zamienić na zwykłą, natomiast jeśli masz pod ręką to warto dodać ponieważ ciasteczka będę bardziej kruche. Masła lepiej nie zamieniać na margarynę, a do środka możesz również dodać otartą skórkę z cytryny lub esencję.

Ciasteczka z maszynki wyciskamy wprost na blaszkę z piekarnika lub inną foremkę. U mnie nie sprawdziło się wyciskanie na papier do pieczenia (ciasteczka nie chciały się do niej przyklejać).

Ciasteczka po upieczeniu możesz przechowywać nawet 2 tyg. w szczelnym pojemniczku.

Ciastka z maszynki to bardzo prosty sposób na pyszne i do tego domowe ciasteczka. Wyciskanie z maszynki jest szybkie i mamy pięknie wyglądające ciasta. Do tego możesz w kilka minut wykonać sporą ilość ciasteczek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

ciastka z maszynki

CIASTKA Z MASZYNKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 150 g masła, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka, temp. pokojowa
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli

Miękkie masło miksujemy z przesianym cukrem pudrem oraz solą na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtko oraz sok z cytryny. Przesiewamy mąki i miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Wkładamy do szprycy i prosto na blaszki z piekarnika wyciskamy ciasteczka. Pieczemy w temp. 180 C przez około 10-12 min do zarumienienia.

ciastka z maszynki ciastka z maszynki ciastka z maszynki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam. Szukam podpowiedzi ponieważ moja masa ciasteczkowa nie klei się do blaszki ani papieru do pieczenia. Jaki robię błąd?

  2. ginaewelina says:

    Czy zamiast soku z cytryny mogę dodać łyżkę śmietany,bo w innych przepisach na takie ciastka widziałam taką obcję.Czy jest potrzebny proszek do pieczenia?

  3. Czy zamiast mąki krupczatki można użyć np. mąki tortowej?

    1. aneta Autor says:

      tak

  4. Czy mogę zamienić maslo na margaryne?

    1. aneta Autor says:

      tak

  5. Ciasteczka wyszły przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach i dodatkowo z posmakiem cytrynowym. Po prostu rewelacja. Serdecznie polecam i dziękuje za przepis ❤️

  6. Czy można wiedzieć czy trzeba trzymać ciasto w lodówce zanim się zrobi ciastka, czy nie trzeba??

    1. aneta Autor says:

      w tym przepisie nie trzeba :)

  7. Co mozna dac zamiast soku z cytryny ? Wode?jak tak to ile?:)

    1. aneta Autor says:

      Polecam przepis na blogu na ciastka kruche :)

  8. Anna H. says:

    Dzień dobry, istnieje szansa podzielenia się informacja co to za szpryca nadaje takie piękne kształty? Szukam na necie i cos ciężko odszukać:-)

    1. Ilovebake says:

      To jest maszynka do ciasteczek :)

    2. Ja kilka dni temu swoją zamawiałam na Allegro :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x