Znajdź swój przepis

Cytrynowy sernik na zimno bez sera

8 maja, 2015

Wyobrażasz sobie wykonanie sernika bez sera? Cytrynowy sernik na zimno bez sera na białkach jest wyjątkowy wśród ciast robionych na zimno. Ma niesamowicie lekką strukturę i dokładnie jest jak puszek przez białka. Właściwie sernik cytrynowy można by nazwać dietetycznym lub light, ale ze względu na dodatek dosyć dużej ilości cukru nie mogę tak napisać. Niestety nie radzę go zmniejszać, ponieważ białka będą mniej ubite a  sernik straci swoją lekkość.

Wiem, że niektórzy będą pisać co to za sernik bez sera. To jakaś marna podróba, ale liczy się pomysł i nie zawsze to co oczywiste jest najlepsze.

Ja ten sernik cytrynowy polubiłam od razu. Nie zapycha po jednym kawałku, a latem jest to naprawdę ważne, nie chcemy przecież chodzisz z mega pełnym żołądkiem. Uwielbiam smak lemon curd, który jest bardzo słodki, kremowy i w połączeniu z białkami daje cytrynową piankę. Właśnie pianka, nie jest ona identyczna jak w robionych ciastach „ptasie mleczko” na białkach. Tam pianka jest bardzo sztywna i mocno ścięta. Tutaj za sprawą kremówki zyskuje dodatkowo kremowej konsystencji, a sernik nie jest bardzo mocno ścięty. Koniecznie przechowujcie go w lodówce i nie radzę wystawiać go za długo na zewnątrz, lemon curd spłynie, a pianka stanie się z czasem papką.

Cytrynowe połączenie daje orzeźwiający smak i na pewno dominuje w serniku. Sernik na białkach jest doskonałym sposobem, aby pozbyć się zalegających w lodówce białek. W przepisie widnieje 5 białek, ale spokojnie możesz dać nawet 6-7 szt. Zwiększ tylko cukier do pełnej szklanki.

Cytrynowy sernika (bez sera) na białkach polecam osobom, które nie lubią serków i twarogów w ciastach. Polecam dla osób, które szukają lekkiego deseru i zarazem prostego w wykonaniu. Poza tym, cytrynowa pianka naprawdę uzależnia, jeden kawałek to stanowczo za mało. Inspiracja: 12tomatoes.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy bez pieczenia.

cytrynowe sernik na zimno bez sera na bialkach

CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO (BEZ SERA) NA BIAŁKACH – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA LEMON CURD:

  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (ok. 5 cytryn)
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3 żółtka

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 białek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 200 g biszkoptów okrągłych lub podłużnych

Szklankę cukru przesypujemy do miseczki żaroodpornej, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy jajka i żółtka, mieszamy. Wkładamy masło, miskę układamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Podgrzewamy masę, aż zacznie gęstnieć (ok. 10-15 min). Krem owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin do mocniejszego zgęstnienia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca (ok. 2-3 min). Szklankę kremu lemon curd odkładamy na wierzch. Pozostały krem chwilę miksujemy, następnie powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Krem łączymy z białkami za pomocą miksera na najniższych obrotach lub trzepaczką. Kremówkę ubijamy na sztywno i łączmy z masą, mikserem lub trzepaczką. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy biszkoptami, wylewamy powoli masę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie smarujemy wierzch odłożonym wcześniej kremem lemon curd i ponownie wkładamy sernik na 1-2 godz. Ciasto podajemy schłodzone prosto z lodówki.

cytrynowe sernik na zimno bez sera na bialkachcytrynowe sernik na zimno bez sera na bialkachcytrynowy sernik bez seracytrynowy-sernik-bez-sera-na-zimno-na-bialkach-3cytrynowe sernik na zimno bez sera na bialkach

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wygląda jak puszek, niesamowicie delikatny :)
    Wypróbuję przepis :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x