Nowa odsłona popularnego ciasta prince polo w wersji czekoladowej. Spód brownie, krem czekoladowy i do tego na wierzch warstwa wafelkowa. Przepyszne, intensywne i mocno czekoladowe ciasto.
Czekoladowe ciasto prince polo na ciężkim, wilgotnym i ceglastym spodzie brownie. Do tego leciutki i słodki krem na bazie kremówki i kremu czekoladowego np. nutella.
Na wierzchu układamy leciutką beze z wafelkami, orzechami i wiórkami. Chrupiącą, słodziutka i do tego rewelacyjna smakowo warstwa.
Deser na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają słodkie desery z czekoladą. Doskonale pasuje w jesienny i zimowy czas.
TUTAJ znajdziesz klasyczny przepis na ciasto prince polo.
CZEKOLADOWE CIASTO PRINCE POLO
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3/4 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 5-6 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WAFELKOWĄ:
- 4 białka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g posiekanych wafelków np. prince polo
- 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej,
oprócz
gorącej
wody.
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
kakao,
proszkiem.Jajka
mieszamy
przez
chwile,
następnie
dodajemy
cukier,
sól,
olej,
śmietanę
i
mieszamy.
Dodajemy
suche
składniki.
Na
koniec
wlewamy
gorącą
wodę
i
mieszamy
tylko
do
połączenia.
Formę
o
wym.
24×24
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wylewamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Białka
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
powstanie
gęstą
i
lśniąca
masa.
Dodajemy
pozostałe
składniki
i
delikatnie
łączymy
za
pomocą
łyżki
lub
szpatułki.
Wykładamy
do
identycznej
formy
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
150
C
i
pieczemy
przez
około
30
min,
następnie
zmniejszamy
do
120
C
i
podpiekamy
jeszcze
przez
15
min.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
gęstą
masę.
Następnie
dodajemy
po
łyżce
krem
czekolady
i
na
koniec
powoli
wlewamy
żelatynę.
Gotowy
krem
wykładamy
na
czekoladowy
spód
i
przykrywamy
warstwą
wafelkową.
Wkładamy
na
około
2
godz.
do
lodówki
i
podajemy.
Wierzch
możemy
udekorować
polewą
czekoladową.
Komentarze
A kiedy dodajemy mąkę?
Już poprawione
Beza wyszła bardzo twarda, dlaczego?
Mają być aż 3 duże wafelki?
150 g
Ciasto wyrabiamy robotem czy ręcznie?
Można ręcznie
Jaki smak wafelkow Prince polo?
Smak możesz wybrać swój ulubiony