Znajdź swój przepis

Czekoladowe ciasto prince polo

9 listopada, 2018

Nowa odsłona popularnego ciasta prince polo w wersji czekoladowej. Spód brownie, krem czekoladowy i do tego na wierzch warstwa wafelkowa. Przepyszne, intensywne i mocno czekoladowe ciasto.

Czekoladowe ciasto prince polo na ciężkim, wilgotnym i ceglastym spodzie brownie. Do tego leciutki i słodki krem na bazie kremówki i kremu czekoladowego np. nutella.

Na wierzchu układamy leciutką beze z wafelkami, orzechami i wiórkami. Chrupiącą, słodziutka i do tego rewelacyjna smakowo warstwa.

Deser na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają słodkie desery z czekoladą. Doskonale pasuje w jesienny i zimowy czas.

TUTAJ znajdziesz klasyczny przepis na ciasto prince polo.

ciasto prince polo

CZEKOLADOWE CIASTO PRINCE POLO

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5-6 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WAFELKOWĄ:

  • 4 białka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g posiekanych wafelków np. prince polo
  • 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej, oprócz gorącej wody. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem.Jajka mieszamy przez chwile, następnie dodajemy cukier, sól, olej, śmietanę i mieszamy. Dodajemy suche składniki. Na koniec wlewamy gorącą wodę i mieszamy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęstą i lśniąca masa. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C i pieczemy przez około 30 min, następnie zmniejszamy do 120 C i podpiekamy jeszcze przez 15 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Następnie dodajemy po łyżce krem czekolady i na koniec powoli wlewamy żelatynę. Gotowy krem wykładamy na czekoladowy spód i przykrywamy warstwą wafelkową. Wkładamy na około 2 godz. do lodówki i podajemy. Wierzch możemy udekorować polewą czekoladową.

ciasto prince polo ciasto prince polo ciasto prince polo ciasto prince polo

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. irtAWHiwaR says:

    homework help ca reviews social service essay for students buy college application essays buy essay now

  2. A kiedy dodajemy mąkę?

    1. Już poprawione :)

  3. Beza wyszła bardzo twarda, dlaczego?

  4. Mają być aż 3 duże wafelki?

    1. 150 g :)

  5. Ciasto wyrabiamy robotem czy ręcznie?

    1. Można ręcznie :)

  6. Jaki smak wafelkow Prince polo?

    1. Smak możesz wybrać swój ulubiony :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x