Wielowarstwowe ciasto snickers z czekoladą i wiśniami. Bogate w smaku, aromatyczne z pyszną wkładką z orzechów włoskich.
Czekoladowe ciasto snickers to wariacja na temat popularnego ciasta na bazie blatów miodowych i orzechów włoskich, które często pieczone jest w Boże Narodzenie.
W tym przepisie wykonałam biszkopt kakaowy, który jest delikatny i rewelacyjnie sprawdza się do mocnych smaków ciasta.
Krem na bazie kremówki połączonej z mascarpone i nutellą. Do tego soczyste i lekko kwaśne wiśnie do przełamania smaków.
W środku warstwa bezowo-orzechowa, która fajnie wzbogaca smak ciasta i stanowi fajny kontrast.
Ciasto wymaga troszkę pracy, ale smak jest przepyszny i na pewno warto się natrudzić dla tego smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasto snickers.
CZEKOLADOWE CIASTO SNICKERS
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:
- 4 białka, duże
- 200 g orzechów włoskich, zmielonych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek kremu czekoladowe np. nutella*
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 450 g wiśni, świeżych lub mrożonych
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* krem czekoladowy możesz zastąpić np. 200 g mlecznej czekolady roztopionej nad kąpielą wodną
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilu niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do formy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Białka w temp. pokojowej miksujemy na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesiane składniki. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie łączymy, aby jak najmniej opadła pianka. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i zmniejszamy od razu do 150 C i pieczemy przez 30 min, następnie podpiekamy jeszcze w temp. 120 C przez 30 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy przez chwilę w mikrofali (nie doprowadzamy do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z serkiem na gęstą i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce krem czekolady oraz na koniec niewielkim strumieniem żelatynę.
Blat biszkoptowy układamy w formie (możesz lekko nasączyć sokiem z wiśni mrożonych). Wykładamy połowę wiśni i kremu czekoladowe. Następnie warstwa orzechowa, wiśnie i ponownie krem oraz biszkopt. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto, wyrównujemy i zostawiamy na 15 min do stężenia.
Wygląda przepysznie!