Wielowarstwowe ciasto snickers z czekoladą i wiśniami. Bogate w smaku, aromatyczne z pyszną wkładką z orzechów włoskich.
Czekoladowe ciasto snickers to wariacja na temat popularnego ciasta na bazie blatów miodowych i orzechów włoskich, które często pieczone jest w Boże Narodzenie.
W tym przepisie wykonałam biszkopt kakaowy, który jest delikatny i rewelacyjnie sprawdza się do mocnych smaków ciasta.
Krem na bazie kremówki połączonej z mascarpone i nutellą. Do tego soczyste i lekko kwaśne wiśnie do przełamania smaków.
W środku warstwa bezowo-orzechowa, która fajnie wzbogaca smak ciasta i stanowi fajny kontrast.
Ciasto wymaga troszkę pracy, ale smak jest przepyszny i na pewno warto się natrudzić dla tego smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasto snickers.
CZEKOLADOWE CIASTO SNICKERS
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:
- 4 białka, duże
- 200 g orzechów włoskich, zmielonych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek kremu czekoladowe np. nutella*
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 450 g wiśni, świeżych lub mrożonych
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* krem czekoladowy możesz zastąpić np. 200 g mlecznej czekolady roztopionej nad kąpielą wodną
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąki
przesiewamy
z
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Następnie
stopniowo
dodajemy
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
dużej
łyżki
drewnianej
lub
szpatułki
w
kilu
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
łączymy.
Na
koniec
dodajemy
olej
i
ponownie
mieszamy
tylko
do
połączenia.
Gotowe
ciasto
wykładamy
do
formy.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Mąki
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
Białka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
na
sztywną
masę
ze
szczyptą
soli,
następnie
dodajemy
po
łyżce
cukier.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
przesiane
składniki.
Na
koniec
dodajemy
orzechy
i
delikatnie
łączymy,
aby
jak
najmniej
opadła
pianka.
Wykładamy
do
identycznej
formy
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
170
C
i
zmniejszamy
od
razu
do
150
C
i
pieczemy
przez
30
min,
następnie
podpiekamy
jeszcze
w
temp.
120
C
przez
30
min.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Żelatynę
zalewamy
zimną
wodą,
mieszamy
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Podgrzewamy
przez
chwilę
w
mikrofali
(nie
doprowadzamy
do
wrzenia),
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
serkiem
na
gęstą
i
puszystą
masę.
Następnie
dodajemy
po
łyżce
krem
czekolady
oraz
na
koniec
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Blat
biszkoptowy
układamy
w
formie
(możesz
lekko
nasączyć
sokiem
z
wiśni
mrożonych).
Wykładamy
połowę
wiśni
i
kremu
czekoladowe.
Następnie
warstwa
orzechowa,
wiśnie
i
ponownie
krem
oraz
biszkopt.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Śmietankę
mocno
podgrzewamy
i
dodajemy
kawałki
czekolady,
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Wylewamy
na
ciasto,
wyrównujemy
i
zostawiamy
na
15
min
do
stężenia.
Komentarze