Czekoladowe ciasto z cukinią i kawałkami czekolady. Wilgotne, delikatnie i proste w przygotowaniu bez użycia miksera.
Ciasto zawiera dużą ilość kakao i kropelki czekoladowe, które podczas pieczenia lekko się rozpuszczają.
Kropelki czekoladowe możesz zastąpić posiekaną czekoladą dobrej jakości. Polecam z dużą zawartością kakao.
Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach, nie odciskamy przed pieczeniem, dzięki czemu doskonale nawilża ciasto.
Ciasto jest przepyszne, niesamowicie wilgotne i czekoladowe. Poradzi sobie z nim każdy nawet osobą początkująca.
Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i do piekarnika.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
- 180 g startej cukinii*
- 140 g mąki tortowej
- 35 g kakao
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy Inki
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 60 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 80 g jogurtu greckiego o temp. pokojowej
- 120 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
* cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach i nie odciskamy z nadmiaru soku
Formę o wymiarach 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, kawą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na bok.
Jajka razem z cukrem, olejem, jogurtem i wanilią przekładamy do miseczki i mieszamy trzepaczką. Następnie wsypujemy suche składniki, startą cukinię oraz 3/4 kropelek czekoladowych lub startą czekoladę i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej).
Wykładamy ciasto do formy i obsypujemy wierzch kropelkami czekoladowymi.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 55 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.

