Znajdź swój przepis

Czekoladowe ciasto z cukinią

24 kwietnia, 2025

Czekoladowe ciasto z cukinią i kawałkami czekolady. Wilgotne, delikatnie i proste w przygotowaniu bez użycia miksera.

Ciasto zawiera dużą ilość kakao i kropelki czekoladowe, które podczas pieczenia lekko się rozpuszczają.

Kropelki czekoladowe możesz zastąpić posiekaną czekoladą dobrej jakości. Polecam z dużą zawartością kakao.

Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach, nie odciskamy przed pieczeniem, dzięki czemu doskonale nawilża ciasto.

Ciasto jest przepyszne, niesamowicie wilgotne i czekoladowe. Poradzi sobie z nim każdy nawet osobą początkująca.

REKLAMA:

Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i do piekarnika.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE

TORT DUBAJSKI

CIASTO MAŁY KSIĄŻĘ

ciasto z cukinią

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI:

REKLAMA:
  • 180 g startej cukinii*
  • 140 g mąki tortowej
  • 35 g kakao
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy Inki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 60 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 80 g jogurtu greckiego o temp. pokojowej
  • 120 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

* cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach i nie odciskamy z nadmiaru soku

Formę o wymiarach 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z kakao, kawą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na bok.

Jajka razem z cukrem, olejem, jogurtem i wanilią przekładamy do miseczki i mieszamy trzepaczką. Następnie wsypujemy suche składniki, startą cukinię oraz 3/4 kropelek czekoladowych lub startą czekoladę i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej).

Wykładamy ciasto do formy i obsypujemy wierzch kropelkami czekoladowymi.

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 55 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.

ciasto z cukinią
ciasto z cukinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij