Znajdź swój przepis

Czekoladowe pierniczki

6 grudnia, 2024

Czekoladowe pierniczki świąteczne oblane polewą czekoladową. Przepyszne i aromatyczne jak z najlepszej cukierni. Idealne na święta.

Pierniczki można upiec i bez polewy przechowywać w szczelnym pojemniczku nawet przez dwa tygodnie. Im dłużej poleżą tym będą jeszcze smaczniejsze.

Cudowne, rozpływające się w ustach i mocno korzenne pierniczki.

Idealne na świąteczny stół oraz wspólnego przygotowania z dziećmi.

Po upieczeniu pierniczki mogą stwardnieć, ale wystarczy oblać polewą czekoladową i zmiękną.

REKLAMA:

Do wykrawania warto użyć podobnej wielkości foremek, aby podczas pieczenia te mniejsze pierniczki nie były zbyt mocno wypieczone.

Pierniczki można dowolnie dekorować. Lukrem królewskim, użyć posypki cukrowej, ale najsmaczniejsze są z czekoladą na wierzchu.

Idealny do wykrawania lub foremek stempelków.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

CIASTO MAKOWE Z MASCARPONE

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

REKLAMA:
pierniczki czekoladowe

PIERNICZKI CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki pierniczków

CIASTO NA PIERNIKI

  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka o temp. pokojowej
  • 120 g płynnego miodu
  • 350 g mąki tortowej
  • 25 g kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Masło razem z przesianym cukrem pudrem miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz wlewamy miód i miksujemy do połączenia.

Wprost do masy przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczona. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy do połączenia. Gotowe owijamy folią i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 – 5 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami o podobnej wielkości. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 8 – 10 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.

Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch pierniczków (u mnie pędzelek silikonowy). Jeśli polewa jest za gęsta trzeba dodać odrobinę śmietanki. Zostawiamy do stężenia polewy.

ZOBACZ: PRZEPISY NA PIERNIKI I PIERNICZKI

pierniczki czekoladowe
pierniczki
pierniczki czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Świetne, bardzo smaczne pierniczki. Z przepisu wyszły mi 53 pierniczki. Jak dla mnie trochę za dużo polewy wychodzi z podanych składników, pierniczki smarowałam dość obficie, a i tak sporo polewy zostało, następnym razem zmniejszyłabym pewnie o 1/3 składniki na polewę. Żeby polewała szybciej zastygała wkładałam partiami oblane czekoladą pierniczki do lodówki. Smaczne są też bez polewy, ale z polewą czekoladową lepsze :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij