Czekoladowe pierniczki świąteczne oblane polewą czekoladową. Przepyszne i aromatyczne jak z najlepszej cukierni. Idealne na święta.
Pierniczki można upiec i bez polewy przechowywać w szczelnym pojemniczku nawet przez dwa tygodnie. Im dłużej poleżą tym będą jeszcze smaczniejsze.
Cudowne, rozpływające się w ustach i mocno korzenne pierniczki.
Idealne na świąteczny stół oraz wspólnego przygotowania z dziećmi.
Po upieczeniu pierniczki mogą stwardnieć, ale wystarczy oblać polewą czekoladową i zmiękną.
Do wykrawania warto użyć podobnej wielkości foremek, aby podczas pieczenia te mniejsze pierniczki nie były zbyt mocno wypieczone.
Pierniczki można dowolnie dekorować. Lukrem królewskim, użyć posypki cukrowej, ale najsmaczniejsze są z czekoladą na wierzchu.
Idealny do wykrawania lub foremek stempelków.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
PIERNICZKI CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki pierniczków
CIASTO NA PIERNIKI
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka o temp. pokojowej
- 120 g płynnego miodu
- 350 g mąki tortowej
- 25 g kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 40 g mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Masło razem z przesianym cukrem pudrem miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz wlewamy miód i miksujemy do połączenia.
Wprost do masy przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczona. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy do połączenia. Gotowe owijamy folią i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 – 5 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami o podobnej wielkości. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 8 – 10 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch pierniczków (u mnie pędzelek silikonowy). Jeśli polewa jest za gęsta trzeba dodać odrobinę śmietanki. Zostawiamy do stężenia polewy.
ZOBACZ: PRZEPISY NA PIERNIKI I PIERNICZKI
Świetne, bardzo smaczne pierniczki. Z przepisu wyszły mi 53 pierniczki. Jak dla mnie trochę za dużo polewy wychodzi z podanych składników, pierniczki smarowałam dość obficie, a i tak sporo polewy zostało, następnym razem zmniejszyłabym pewnie o 1/3 składniki na polewę. Żeby polewała szybciej zastygała wkładałam partiami oblane czekoladą pierniczki do lodówki. Smaczne są też bez polewy, ale z polewą czekoladową lepsze :)
Dziękuję :)