Znajdź swój przepis

Czekoladowe salami

29 listopada, 2019

Czekoladowe salami to szybki i przepyszny deser do wykonania bez pieczenia. Czekolada deserowa, bakalie i do tego herbatniki. Czekoladowe salami nie wygląda super apetycznie, ale jest niesamowicie smaczne.

Do środka salami dodałam poza herbatnikami suszone bakalie: żurawinę skórkę pomarańczową i rodzynki. Natomiast możesz je zamieniać na swoje ulubione lub wykonać po prostu z herbatnikami i orzechami.

Czekoladowe salami im dłużej leży w lodówce tym jest smaczniejsze. Możesz je przechowywać nawet do tygodnia i będzie miało pyszny smak. Herbatniki z czasem miękną i dają ładnie się kroić na plasterki.

Czekoladę deserową możesz zastąpić np. gorzką jeśli lubisz bardziej wyraziste i mniej słodkie smaki.

Czekoladowe salami to deser niepozorny z wyglądu, ale smak jest przepyszny. Polecam do wypróbowania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na desery.

czekoladowe salami

CZEKOLADOWE SALAMI

SKŁADNIKI:

  • 300 g czekolady deserowej
  • 200 g herbatników, maślanych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 60 g masła lub margaryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Herbatniki rozdrabniamy na kawałeczki i przekładamy do dużej miseczki. Dodajemy bakalie i mieszamy. Kremówkę razem z masłem i kawałkami czekolady przekładamy do rondelka i roztapiamy na niedużym ogniu. Wykładamy na herbatniki i mieszamy dokładnie. Dwie warstwy folii spożywczej układamy na blacie. Wykładamy masę i formujemy wałeczek o średnicy około 7-8 cm. Dokładnie owijamy folią i zakręcamy końce. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem obtaczamy w cukrze pudrze i kroimy ostrym nożem.

czekoladowe salami czekoladowe salami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wygląda raczej jak salceson niż salami :D super!

  2. Zrobiłam. Ciekawy i smaczny deser, tylko podczas krojenia kruszy się i rozłamuje na dwie połówki.

  3. Robiliśmy takie dobroci na pracach ręcznych w podstawówce, to był 1976rok.

  4. Zrobiłam, bardzo ciekawe ciasto, podobnie jak blok szybko się je robi. Rzeczywiście im dłużej leży w lodówce tym lepsze.

  5. O, ciekawe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x