Czekoladowiec z malinami i oreo bez pieczenia na herbatnikach z dużą ilością czekolady. Szybkie do przygotowania ciasto, idealne na lato w sezonie na maliny.
Ciasto przełożone kremem z dużą ilością czekolady gorzkiej i posiekanymi na kawałeczki ciasteczkami oreo. Całość na herbatnikach lekko nasączonych likierem. Do tego przepyszne maliny, który ożywiają smak całego deseru.
Czekoladowiec z malinami i oreo będzie doskonałym deserem dla osób, które uwielbiają smak gorzkiej czekolady.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CZEKOLADOWIEC Z MALINAMI I OREO
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 2 duże opakowania herbatników kakaowych
- 1 duże opakowanie oreo
- ok. 400 g malin
- 1/2 szklanki np. likieru czekoladowego (opcjonalnie)
1
szklanka
o
pojemności
250
ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
folią
lub
papierem
do
pieczenia.
Na
dnie
układamy
herbatniki
i
lekko
nasączamy
likierem.
100
ml
śmietanki
wlewamy
do
rondelka,
następnie
dodajemy
połamane
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
roztopienia.
Zdejmujemy
z
ognia
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Pozostałą
śmietankę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder.
Do
wystudzonej
czekolady
dodajemy
dwie
łyżki
ubitej
śmietanki
i
delikatnie
mieszamy.
Przekładamy
czekoladę
do
śmietanki
i
delikatnie
łączymy.
Na
koniec
dodajemy
kawałki
ciasteczek
oreo
i
ponownie
mieszamy.
Wykładamy
tworząc
cztery
warstwy
kremu
przełożone
herbatnikami
lekko
nasączonymi
likierem.
Wierzch
dekorujemy
malinami.
Wkładamy
do
lodówki
na
minimum
3-4
godziny.