Znajdź swój przepis

Czekoladowy hummus

14 października, 2019

Czekoladowy hummus to słodkie i zdrowe smarowidło, które możesz jeść z pieczywem, naleśnikami lub potraktować jako deser. Ciekawa alternatywa dla sklepowych kremów czekoladowych.

Czekoladowy hummus to dosłownie kilka składników i bardzo proste przygotowanie.

Ciecierzycę możesz ugotować na miękko lub użyć gotowej z puszki. Wystarczy ją dobrze przepłukać z aquafaby, aby nie czuć było zapachu cieciorki.

Hummus jest słodki, mocno czekoladowy i kremowy. Uwielbiam smarować nim naleśniki i placki. Idealny na śniadanie lub deser z malinami lub wiśniami. Do środka możesz dodać również podprażone orzechy laskowe.

TUTAJ znajdziesz przepis na mus czekoladowy z aquafaby.

Czekoladowy hummus

CZEKOLADOWY HUMMUS

SKŁADNIKI:

  • 1 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki *
  • 3 1/2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

* 1 1/2 szklanki ciecierzycy to jedna puszka ok. 400 g 

Ciecierzycę z puszki odlewamy z płynu (z aquafaby, czyli płynu możesz wykonać np. bezę przepis TUTAJ) i płuczemy trzykrotnie w zimnej wodzie. Odsączamy i przekładamy do blendera razem ze wszystkimi składnikami. Miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest za gęsta można dodać odrobinę wody. Gotowe przechowujemy w lodówce.

Czekoladowy hummus Czekoladowy hummus

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry

    Jak długo można przechowywać CZEKOLADOWY HUMMUS w zamkniętym słoiku?

    Pozdrawiam
    Daniel Zgódka

    1. Spokojnie około tygodnia :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x