Czekoladowy porzeczkowiec to nowa odsłona popularnego ciasta z dżemem porzeczkowym. Tym razem z kremem na bazie gorzkiej czekolady pomiędzy herbatnikami. Całość pod leciutkim kremem śmietankowym oprószonym kakao.
Ciasto jest przepyszne z dużą ilością czekolady, która świetnie łączy się z dżemem porzeczkowym. Biszkopt jest lekki i nasączony likierem adwokat, który podkręca smak ciasta. Do tego herbatniki kakaowe oraz delikatny krem śmietankowy.
Czekoladowy porzeczkowiec to intensywnie w smaku ciasto z nutą porzeczkową. Pyszny, prosty i efektowny deser.
TUTAJ znajdziesz inny przepis na ciasto porzeczkowiec.
CZEKOLADOWY PORZECZKOWIEC
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- słoiczek dżemu porzeczkowego
- opakowanie herbatników kakaowych
- 2-3 łyżki kakao do oprószenia
- 1/2 szklanki likieru (np. adwokat) lub mocnej herbaty do nasączenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąki
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Stopniowo
po
łyżce
dodajemy
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Na
koniec
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
nasączamy
likier
lub
posłodzoną
herbatą.
Wykładamy
równomiernie
dżem.
100
ml
śmietanki
wlewamy
do
rondelka,
dodajemy
kawałki
czekolady
i
cały
czas
mieszając
roztapiamy.
Zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Pozostałą
śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę.
Dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
ponownie
miksujemy.
Do
czekolady
dodajemy
2
łyżki
ubitej
śmietanki
i
delikatnie
mieszamy.
Masę
czekoladową
przekładamy
do
ubitej
śmietanki
i
delikatnie
łączymy
łyżką.
Wykładamy
na
dżem.
Układamy
herbatniki.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
odstawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
żelatynę.
Gotowy
krem
wykładamy
na
herbatniki.
Wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki
lub
całą
noc.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.