Deser balladyna to połączenie herbatników, kremu, kajmaku i malin zatopionych w galaretce. Przepyszny, słodki z lekko kwaśnymi owocami.
Ten pyszny deser inspirowany jest popularnym przepisem na ciasto balladyna, który jest uwielbiamy.
Deser jest leciutki z delikatnym kremem śmietankowym, warstwą zmielonych herbatników i słodziutkim środkiem z masy kajmakowej. Całość otulona malinami w galaretce.
Herbatniki możesz zastąpić zmielonymi ciasteczkami owsianymi, korzennymi np. speculoos lub biszkopcikami w wersji lżejszej.
Połączenie tych smaków to prawdziwa bomba. Każdy kto go zje na pewno na długo nie zapomni jego smaku.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
DESER BALLADYNA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 3 szklanki 230 ml
- 1 galaretka malinowa
- 200 ml wrzącej wody
- ok. 100 g malin
- ok. 180 g herbatników maślanych lub ciasteczek owsianych
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka naturalnego np. Philadelphia
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 200 g kajmaku
PRZYGOTOWANIE:
Galaretkę zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia.
Herbatniki dokładnie rozdrabniamy np. w malakserze. Do każdej szklanki wsypujemy na dno po ok. 2 – 3 łyżki herbatników.
Śmietankę razem z serkiem miksujemy na gęsty krem. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy połowę kremu do każdej szklanki, następnie ponownie herbatniki. Dalej dodajemy warstwę kajmaku, obsypujemy herbatnikami, dodajemy pozostały krem. Wykładamy do każdej szklanki maliny i po łyżce dodajemy tężejącą galaretkę. Deser wkładamy na minimum 1 – 2 godziny do lodówki.