Znajdź swój przepis

Deser z chia, owocami i galaretką

9 czerwca, 2016

Deser z chia, owocami i galaretką bez pieczenia. Zdrowy deser, który przygotujesz na bazie znanych i zdrowych nasion chia. Deser jest błyskawiczny w przygotowaniu, nie za słodki i niskokaloryczny. Składniki możesz dowolnie zmieniać i eksperymentować z dodatkami.

Nasiona chia dzięki połączeniu z Twoim ulubionym smakiem mleka pęcznieją i zaczynają zagęszczać płyn. Ja dodałam do środka kremówkę, aby konsystencja ciasta była bardziej lekka i napowietrzona, ale możesz ją zastąpić np. jogurtem naturalnym.

Deser z chia dosłodziłam cukrem pudrem, ale w wersji fit możesz zastąpić go syropem z agawy, miodem lub ksylitolem.

Na spód dodałam biszkopciki, natomiast fajnie sprawdzi się również spód z ciasteczek owsianych.

Deser z chia, owocami i galaretką to idealny sposób na deser w wersji fit. Przepyszny, lekki z owocami sezonowymi, na które akurat masz ochotę. Nie wymaga pieczenia dzięki czemu każda osoba nie będzie miała problemu z jego wykonaniem. Nasiona chia nadają fajny posmak i mają ciekawą konsystencję napęczniałych kuleczek.

Nasiona chia są uważane za tzw. „super food” i warto raz na jakiś czas przygotować taki deser.

Uwaga: dziennie nie należy spożywać nie więcej niż 3 łyżeczki nasiona chia. Wystarczy jeden kawałek deser.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy z nasionami chia.

deser z nasionami chia

DESER Z CHIA I OWOCAMI

SKŁADNIKI NA DESER CHIA:

  • 700 ml mleka migdałowego, kokosowe, sojowego, krowiego (do wyboru)
  • 6 łyżek nasion chia
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru, syropu z agawy
  • 6 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • biszkopty lub ulubiony spód
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml gorącej wody
  • ok. 400-500 g truskawek
  • biała czekolada do dekoracji

Nasiona mieszamy z mlekiem i odstawiamy do lodówki na około 2 godz. (raz na jakiś czas przemieszać). Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Kremówkę łączymy z tężejącym od nasion mlekiem, następnie cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy cukier puder i żelatynę. Formę o śr. 24 cm wykładamy biszkopcikami lub wykonujemy swój ulubiony spód. Przelewamy masę i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie układamy połówki truskawek lekko dociskając i wykładamy łyżką tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy ze startą białą czekoladą.

deser z nasionami chia deser z nasionami chia deser z nasionami chia deser z nasionami chia deser z nasionami chia deser chia deser z nasionami chia

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Tak się zastanawiam gdzie popełniłam błąd? Dodając rozpuszczoną zimna żelatynę zaczęło mi się strasznie szybko wiązać a teraz środek jest luźny a żelatyna zbrylona

    1. aneta Autor says:

      Możliwe, że zbyt szybko zelatyna do masy.

  2. Czym można zastąpić żelatynę??

    1. aneta Autor says:

      można zastąpić roślinnym zamiennikiem np. agar-agar lub pektyną.

  3. aneta Autor says:

    lyzek

  4. Świetny przepis, robilam I wyszło wyśmienite, musze znowu zrobic.

  5. Super wygląda ten deser???? Napisała Pani, że śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Jak wtedy zrobić ten deser? Bo z tego co wiem to jogurtu się nie ubija.

    1. aneta Autor says:

      Wtedy dodajemy już bez ubijania :)

  6. Noe rozumiem o co chodzi z galaretką. Obie galaretki rozpuścić w 500ml? Czy w 1 litrze?

    1. aneta Autor says:

      W 500 ml

  7. Ok jakoś sobie poradziłam :d wyczytałam że trzeba do zwazonej kremówki dodać dwie lyzki gęstej śmietany i udało się uratować :) zmodyfikowałam jedynie trochę górę tego deseru jako że miałam tylko mrożone truskawki bo jest zima to zmiksowalam je na mus dodałam dwie galaretki truskawkowe z 500 ml wody i wyszedł mi taki mus galaretkowy. Właśnie jem mój deser i jestem wniebowzięta. Jutro mam nadzieję gościom posmakuje. Dziękuję za dobry przepis !

  8. Eh w przepisie nie napisałaś co z cukrem pudrem a jak się zorientowałam ze trzeba ją dodać do kremówki to już ja miałam ubitą i się schrzanila. Coś się da zrobić z zważona kremówka ?

  9. A ten cukier puder to do czego? W opisie nic o nim nie ma.

    1. Podejrzewam, że do kremówki do ubicia

    2. No jak nie ma cukru pudru ? :) Są AŻ 4 łyżki :D

    3. aneta Autor says:

      Pisałam, że w wersji fit zastępujemy innym cukrem :)

  10. Magdalena says:

    Będe dzisiaj robić na imieniny Mamy, zastanawiałam się między sernikiem truskawkowym na zimno ale – chia zwyciężyło! :)

    1. Ilovebake says:

      Mam nadzieję, że lubi smak tych nasionek :)

  11. Zadałam pytanie o ilość żelatyny. Jeżeli ma pani możliwość szybkiej odpowiedzi, to byłabym wdzięczna, bo jestem w trakcie wykonywanie tego cuda.

    1. Ilovebake says:

      6 łyżek dokładnie :)

    2. dziękuję za szybką odpowiedź

  12. żelatyny ma być 6 łyżek, czy łyżeczek?

  13. Świetnie wygląda ten deser ! Na zimno, z chia i truskawkami – pycha !

    1. Ilovebake says:

      Dzięki :)

  14. Papierowa K. says:

    Jak zmodyfikować proporcję do tortownicy 28 cm? Uwielbiam tego bloga!!

    1. Ilovebake says:

      Możesz zwiększyć składniki o 1/4 lub po prostu nie modyfikuj i deser wyjdzie nieco niższy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x