Deser z dyni o delikatnej konsystencji, korzennym smaku z pysznymi ciasteczkami. Doskonały sposób na wykorzystanie dyni w sezonie jesiennym. Deser ma przepiekany kolor i na pewno zachwyci gości.
Puree z dyni wykonasz samodzielnie w domu. TUTAJ znajdziesz banalnie prosty sposób przygotowania. Puree możesz wykonać więcej i później zamrozić. Dodawać je możesz do różnego rodzaju deserów lub dań na słono.
Puree z dyni najlepiej smakuje z odrobiną miodu i przyprawami korzennymi, ale możesz tutaj pokombinować i miód zastąpić np. cukrem brązowym.
Ciasteczka korzenne u mnie z firmy Lotus idealne komponują się z dynią, ale możesz użyć innych najlepsze będą chrupiące herbatniki.
Krem to moje ulubione połączenie kremówki z mascarpone. Doskonale pasuje do warstw i do tego nadaje lekkości całemu deserowi.
Deser z dyni to nie tylko zdrowy deser, ale także przepiękne kolory jesieni i do tego przepyszny smak. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.
DESER Z DYNI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ : dwa duże pucharki
- 1 1/2 szklanki puree z dyni z TEGO przepisu
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki miodu
DODATKOWO:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g serka mascarpone
- ok. 100-150 g zmielonych ciasteczek korzennych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Puree z dyni doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy oraz miód. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Do puree z dyni dodajemy 2 łyżki i mieszamy dokładnie. Do pozostałej ubitej kremówki dodajemy przesiany cukier i ponownie miksujemy do połączenia. Do pucharków nakładamy puree z dyni, następnie zmielone ciasteczka oraz kremówkę. Powtarzamy tę czynność. Warstwy możemy dowolnie komponować w zależności od wielkości pucharków i upodobań.


Oł maj gat!!! Ten przepis jest najlepszy na świecie!!! Przepyszny deser chociaż zjadłam go na obiad :D
Polecam wszystkim miłośnikom dyni!