Znajdź swój przepis

Deser z malinami na jogurtach greckich

29 lipca, 2016

Deser z malinami na jogurtach greckich oraz spodzie z herbatników połączonych z czekoladą. Letni deser, który wykonasz bardzo szybko i do tego pięknie się prezentuje. Lekki, pyszny z chmurką kokosową.

Spód wykonałam z herbatników połączonych z masłem oraz gorzką czekolada. Chrupiący, słodki i prosty przepis na spód nie tylko pasujący do tego deser. Idealny pod sernik lub ciasta bez pieczenia.

Masa jogurtowa z malinami oraz kremówką dla dodania lekkości. Nie jest zbyt słodka, ale z wyraźnym smakiem malinowym.

Wierzch deseru udekorowałam świeżymi malinami z kremem śmietankowym oraz wiórkami kokosowymi.

Deser z malinami na jogurtach greckich szczególnie polecam latem, kiedy jest sezon na świeże maliny. Niezbyt ciężki, orzeźwiający i piękny deser bez pieczenia. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, ponieważ bazą są jogurty greckie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy bez pieczenia.

deser z malinami

DESER MALINOWY NA JOGURTACH I CZEKOLADOWYM SPODZIE

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

SKŁADNIKI NA MASĘ MALINOWĄ:

  • 900 g jogurtu greckiego, temp. pokojowa
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g malin
  • 80 g cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 50 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych

DODATKOWO:

  • maliny do dekoracji

Herbatniki mielimy w malakserze. Czekoladę roztapiamy razem z masłem i dodajemy do herbatników. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o śr. 24 cm dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jogurt o temp. pokojowej chwilę mieszamy, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz zmiksowane maliny. Kremówkę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do masy. Stopniowo wlewamy żelatynę cały czas mieszając. Gotową masę wylewamy na spód z herbatników. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną kremówką, wiórkami kokosowymi oraz malinami.

deser z malinami na jogurtach deser z malinami na jogurtach deser z malinami na jogurtach deser z malinami na jogurtach deser z malinami na jogurtach deser z malinami na jogurtach deser z malinami na jogurtach

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Muszą być maliny świeże czy mogą być również mrożone?

    1. Mogą być mrożone :)

  2. Mniam,aż ślinka cieknie❤️Zrobię….z borówkami bo akurat mam?.

  3. Można zamiast żelatyny dodać galaretkę krystaliczna?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Przepięknie się prezentuje! Idealny na to słońce za oknem i wizytę gości :)

  5. amanda-butikzprzepisami says:

    Mmmm … cudo! :) Szkoda, że nie jesteś moją sąsiadką, wpadłabym na kawę ;) :D

  6. W sam raz na te upały :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x