Znajdź swój przepis

Deser z oreo

18 stycznia, 2017

Deser z oreo oraz warstwami o smaku śmietankowym i czekoladowym. Przepyszny, prosty i ładnie wyglądający. Do wykonania dosłownie w kilka chwil i przede wszystkim przepis idealny dla osób, które w kuchni nie czują się zbyt pewnie.

Deser z oreo doskonały dla dzieci, dorosłych lub na szybki deser. Bardzo ładnie prezentuje się w pucharkach i dosyć długo można go przechowywać.

Warstwa z ciasteczkami oreo jest najsłodsza, następna śmietankowa jest również słodka, ale nie tak bardzo jak ciasteczka i dodatkowo leciutka. Warstwa czekoladowa, czyli połączenie śmietanki, serka i nutelli tworzy fajny kontrast smakowy i jednocześnie świetnie smakuje.

Deser z oreo możesz udekorować ciasteczkami lub podać oprószony startą np. mleczną czekoladą. Jeśli lubisz bardziej konkretne smaki użyj czekolady gorzkiej, która będzie intensywniejsza i podkreśli słodycz ciasteczek oreo.

Deser idealny na walentynki lub kolacje we dwoje.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z oreo.

deser oreo

DESER Z OREO

SKŁADNIKI NA DESER:

ILOŚĆ: 2 duże pucharki

  • 6 ciasteczek oreo lub podobnych + 2 do dekoracji
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego

Ciasteczka mielimy w blenderze lub wrzucamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem do ciasta. Przekładamy do dwóch pucharków.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na sztywną masę, następnie dodajemy cukier puder. Dzielimy na dwie części. Jedną rozdzielamy na dwa pucharki. Do drugiej dodajemy krem* i miksujemy do połączenia. Wykładamy do dwóch pucharków i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Dekorujemy ciasteczkami oreo lub czekoladą.

* zamiast nutelli możesz dodać roztopioną i ostudzoną mleczną czekoladę.

deser oreo deser oreo

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo fajny przepis

  2. Elżbieta says:

    Wykonałam przepis, rzeczywiście przygotowuje się ekspresowo! Prezentuje się pięknie! Jedynie uwaga – gdy przygotowuje się 2 porcje z podanych proporcji wychodzą one baardzo duże :) Myślę, że spokojnie można rozłożyć tę ilość na 4-5 mniejszych porcji, warto wtedy tylko lekko zwiększyć ilość skruszonych ciasteczek na pierwszą warstwę. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

  3. Natalia says:

    Czy zamiast serka można dać mascarpone?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  4. Martyna Z. says:

    Czy chodzi o serek typu almette? :) Bo u mnie philadelphia nie mogę nigdzie znaleźć :/

    1. Może być Almette lub z Piątnicy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x