Znajdź swój przepis

Domowe kasztanki

20 listopada, 2015

Przepyszne domowe kasztanki, które są bardzo proste w wykonaniu i niezwykle pyszne. Podstawą są zmielone herbatniki maślane, które łączymy między innymi z kakao, miodem, masłem, orzechami i alkoholem. Do środka każdej pralinki dodajemy bakalie lub migdały. Bardzo fajnie smakują po kilku godzinach w lodówce i co najważniejsze trzymają kształt nawet po kilku godzinach w temp. pokojowej.

Kasztanki obtaczałam w zmielonych herbatnikach i wiórkach kokosowych. Nie mogę napisać, które są smaczniejsze ponieważ smakowały mi obie opcje.

Jeśli pralinki wyjdą trochę za suche dodaj więcej miodu lub troszkę więcej alkoholu.

Domowe kasztanki to jeden ze smaczniejszych i tak prostych deserów, które świetnie pasują na świąteczny stół, ale nie tylko. Fajnie sprawdzą się również jako prezent ręcznie wykonany. Idealnie pasują do kawy lub herbaty, a także na przyjęcia dla dzieci (wersja bez alkoholu).

Kasztanki są słodkie, kakaowe z wyczuwalnym smakiem herbatników i lekką nutą alkoholu. Zmielone orzechy tylko dodają im jeszcze bardziej intensywnego smaku i aromatu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pralinki trufle.

domowe kasztanki

DOMOWE KASZTANKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 30 kasztanków

  • 220 g herbatników maślanych
  • 120 g masła, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 3 łyżki kakao
  • 50 ml spirytusu
  • 50 g orzechów zmielonych np. włoskich, migdałów

DODATKOWO:

  • rodzynki lub migdały (do środka)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia (opcjonalnie zamiast herbatników)

Herbatniki mielimy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i miażdżymy wałkiem. Masło miksujemy z przesianym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy miód, przesiane kakao i spirytus, po dodaniu każdego składnika miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki (zostawiając ok. 3 łyżek do obtoczenia), mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, do środka każdej dodajemy rodzynkę lub obranego ze skórki migdała). Każdą kuleczkę obtaczamy w zmielonych herbatnikach lub wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Podajemy prosto z lodówki.

domowe kasztanki domowe kasztanki domowe kasztanki domowe kasztanki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Domowe kasztanki wyszły PYSZNE ! Ja dodałam rum, następnym razem dam brendy 🤩

  2. co można dodać zamiast alkoholu?

    1. aneta Autor says:

      Po prostu pomiń ten etap.

  3. Czy można czymś zastąpić spirytus ?
    Np. likierem ?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  4. robiłam i muszę powiedzieć, że ciężkiej roboty przy tym nie ma :)
    mój przepis się trochę róźnił, ale to tylko dwoma szczegółami :)
    2 łyżki kakao i alkohol – domowa orzechówka taty :)

    pozdrawiam i zapraszam: http://withraisedhead.blogspot.com/

  5. Koniecznie muszę je zrobic:)

  6. kiedyś często podobne robiła moja mama,pycha ! :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x