Znajdź swój przepis

Drożdżowa gwiazda z nutellą (drożdżówka) – przepis krok po kroku

24 października, 2014

Drożdżowa gwiazda z nutellą to hit na święta od wielu lat. Możesz ją wykonać z nutellą, nadzieniem orzechowym, makowym lub powidłami.

Co jest potrzebne do tego przepisu? Dużo cierpliwości, spokoju i opanowania.

Czasami chce się zrobić coś szybko, ale w wykonaniu tej drożdżówki liczy się precyzja i delikatność. Szczególnie przy nakładaniu nutelli na kolejne warstwy.

Ciasto jest dosyć cienkie i łatwo je przerwać. Użyj do tego noża o dosyć szerokim ostrzu i lekko podgrzej nutellę wtedy uzyska bardziej płynną konsystencję.

Drożdżowa gwiazda z nutellą to fajny i niespotykany pomysł na deser w Święta Bożego Narodzenia.

To tyle z moje strony zabieraj się do dzieła.

gwiazda z nutella

DROŻDŻOWA GWIAZDA Z NUTELLĄ (DROŻDŻÓWKA)-PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 450 g mąki tortowej
  • 225 ml mleka, ciepłego
  • 70 g cukru
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 2 żółtka
  • 30 g masła lub margaryny, roztopionej
  • szczypta soli

 DODATKOWO:

  •  200 g nutelli
  • 1 jajko do posmarowania

Do ciepłego mleka dodajemy suche drożdże ( ze świeżych wykonujemy zaczyn ) i zostawiamy przykryte na 15 min. Po tym czasie powinny być lekko spienione. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, roztopione masło oraz mieszankę mleka z drożdżami lub zaczyn ze świeżych. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia (1,15 godz.).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na okrąg o średnicy 30 cm. Jeden płat drożdżowy przekładamy na papier do pieczenia. Smarujemy 1/3 nutelli, zostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów. Przykrywamy drugim i ponownie smarujemy. Przykrywamy trzecim i ponownie smarujemy. Przykrywamy czwartym blatem i lekko dociskamy. Bierzemy talerz lub inne naczynie o śr. około 28 cm, przykładamy do ciasta i nadmiar wykrawamy nożem lub rolką do pizzy. Na środku ciasta szklanką odciskamy mały okrąg. Wyciąć osiem części jak na rogaliki, nie przecinając małego kółka na środku. Następnie dzielimy na 16 części. Bierzemy jeden kawałek i przekręcamy dwa razy do wewnętrznej części. Następnie bierzmy drugi kawałek obok ( poruszamy się zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i zawijamy dwa razy do wewnętrznej strony. Tak, aby był skierowany do zawiniętego kawałka obok. Lekko zlepiamy brzegi, tworzymy coś na kształt pary. Rogi ciasta lekko podwijamy pod spód. Postępujemy dokładnie tak samo ze wszystkimi kawałkami. Powinny powstać 8 tzw. par. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem tylko ciasto pomijając miejsca z nutellą. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min do zarumienienia skórki.

gwiazda z nutella drozdzowka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Upiekłam z makiem. Wyszło SUPER. Polecam wszystkim ten przepis i dziękuję :)

    1. A mak to tak od razu z torebki czy jakoś przyszykowałaś go?

    1. Ilovebake says:

      Idealna :)

  2. Przed chwilą upiekłam i skosztowałam???? Oczywiście pychotka ????Ciasto elastyczne i bardzo wygodne przy formowaniu gwiazdy. Wygląda groźnie a jest dziecinnie proste do wykonania ????????

  3. Czy mógłbym zamiast ciastka z przepisu użyć gotowego ciasta francuskiego?

  4. Czy można zamiast tego ciasta użyć ciasta francuskiego, takiego m.in z biedronki ?

  5. a jak długo może taka gwiazda stać? w sensie, jak zrobię np. w czwartek, to do niedzieli nie będzie twarda? dodam, że robię z masą makową z puszki, jeśli to coś zmienia… :)

    1. Ilovebake says:

      Najlepiej wykonać ja w sobote lub niedziele rano :) ciasto drożdżowe nie lubi długiego przechowywania

  6. Dziękuję za ten przepis! Drożdżówka skradła wczoraj serca wszystkich uczestników imprezy andrzejkowej – moja wersja wyszła nieco bardziej rumiana, ale dzięki temu nutella „wgryzła się” jeszcze bardziej w ciasto i smakowała wyśmienicie! :)

  7. a wyszedlby z tego ciasta… chleb? :)

  8. Małgosia says:

    Wspaniała z makiem.

  9. A ja zrobiłam z …… lemon curd (wersja bez masła/margaryny) Wyszło obłędne:) bardzo puszyste , nie czuć drożdży , wilgotne. W pół godzinki całe zniknęło i musiałam robić kolejne bo domownicy ustawiali się w kolejce! Dziękuję za przepis <3

    1. Ilovebake says:

      Super :-) tylko szkoda ze nie moglam zobaczyc jak wyszla z lemon curd

  10. Robiłam z makiem z puszki…wyszło super…dzisiaj z Nutellą….

    1. Ilovebake says:

      Swietnie i ciesze sie, ze smakowalo :)

  11. Zrobiłam , wyszła… Następnym razem inne nadzienie:)

    1. Swietnie ;) pozdrawiam

    2. Pyszna jest z masą makową i bardziej pasuje do tych świąt.

  12. Pingback: Gwiazda D.
  13. Wygląda fenomenalnie, najbardziej efektowna drożdżówka, jaką widziałam :)

  14. Rzeczywiście masz cierpliwość do ciast, nigdzie nie widziałam piękniejszej, staranniej wykonanej gwiazdy, morze kiedyś się skuszę :)

    1. uwierz mi czasami nie mam cierpliwości i zazwyczaj wtedy nic mi nie wychodzi

  15. Pięknie wygląda! Fantastyczny ma ten kształt; )

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x