Ten przepis wykonałam trochę z własnej przekory i sprawdzenia czy dam radę upiec takie cudo. Dałam i pokazuję Ci ten urzekający przepis na drożdżową gwiazdę z nutellą. Światło na zdjęciach nie jest za dobre, ale tego dnia akurat panowała prawie ciemność. Niestety nie mogłam poczekać kolejnego dnia bo jak można czekać ze spróbowaniem takiej drożdżówki?
Co jest potrzebne do tego przepisu? Dużo cierpliwości, spokoju i opanowania.
Czasami chce się zrobić coś szybko, ale w wykonaniu tej drożdżówki liczy się precyzja i delikatność. Szczególnie przy nakładaniu nutelli na kolejne warstwy.
Ciasto jest dosyć cienkie i łatwo je przerwać. Użyj do tego noża o dosyć szerokim ostrzu i lekko podgrzej nutellę wtedy uzyska bardziej płynną konsystencję.
Drożdżowa gwiazda z nutellą to fajny i niespotykany pomysł na deser w Święta Bożego Narodzenia.
To tyle z moje strony zabieraj się do dzieła.
DROŻDŻOWA GWIAZDA Z NUTELLĄ (DROŻDŻÓWKA)-PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 450 g mąki tortowej
- 225 ml mleka, ciepłego
- 70 g cukru
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych
- 2 żółtka
- 30 g masła lub margaryny, roztopionej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 200 g nutelli
- 1 jajko do posmarowania
Do ciepłego mleka dodajemy suche drożdże ( ze świeżych wykonujemy zaczyn ) i zostawiamy przykryte na 15 min. Po tym czasie powinny być lekko spienione. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, roztopione masło oraz mieszankę mleka z drożdżami lub zaczyn ze świeżych. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia (1,15 godz.).
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na okrąg o średnicy 30 cm. Jeden płat drożdżowy przekładamy na papier do pieczenia. Smarujemy 1/3 nutelli, zostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów. Przykrywamy drugim i ponownie smarujemy. Przykrywamy trzecim i ponownie smarujemy. Przykrywamy czwartym blatem i lekko dociskamy. Bierzemy talerz lub inne naczynie o śr. około 28 cm, przykładamy do ciasta i nadmiar wykrawamy nożem lub rolką do pizzy. Na środku ciasta szklanką odciskamy mały okrąg. Wyciąć osiem części jak na rogaliki, nie przecinając małego kółka na środku. Następnie dzielimy na 16 części. Bierzemy jeden kawałek i przekręcamy dwa razy do wewnętrznej części. Następnie bierzmy drugi kawałek obok ( poruszamy się zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i zawijamy dwa razy do wewnętrznej strony. Tak, aby był skierowany do zawiniętego kawałka obok. Lekko zlepiamy brzegi, tworzymy coś na kształt pary. Rogi ciasta lekko podwijamy pod spód. Postępujemy dokładnie tak samo ze wszystkimi kawałkami. Powinny powstać 8 tzw. par. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem tylko ciasto pomijając miejsca z nutellą. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min do zarumienienia skórki.
Komentarze
https://uploads.disquscdn.com/images/6100f7f175ad3e3095e9eabbd4a22d8f5f26133d6abb7f83360c9fbbe5126d35.jpg
Idealna
Przed chwilą upiekłam i skosztowałam???? Oczywiście pychotka ????Ciasto elastyczne i bardzo wygodne przy formowaniu gwiazdy. Wygląda groźnie a jest dziecinnie proste do wykonania ????????
Czy mógłbym zamiast ciastka z przepisu użyć gotowego ciasta francuskiego?
Czy można zamiast tego ciasta użyć ciasta francuskiego, takiego m.in z biedronki ?
a jak długo może taka gwiazda stać? w sensie, jak zrobię np. w czwartek, to do niedzieli nie będzie twarda? dodam, że robię z masą makową z puszki, jeśli to coś zmienia…
Najlepiej wykonać ja w sobote lub niedziele rano
ciasto drożdżowe nie lubi długiego przechowywania