Znajdź swój przepis

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką – przepis

13 sierpnia, 2014

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką. Pyszne bułeczki, które w sezonie na śliwki będą idealne na deser lub śniadanie.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 6 bułeczek

  •  2 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 12 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 1 żółtko, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  •  3/4 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej

DODATKOWO:

  •  ok. 250 g śliwek
  • 6 czubatych łyżeczek bułki tartej
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu
  • 1 łyżka wody

Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy suche drożdże ( ze świeżych wykonujemy wcześniej rozczyn ), ciepłe mleko, cukier, jajko, żółtko, sól oraz roztopione, ciepłe masło. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne, odchodzące od ręki. Przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy i przecieramy palcami, aż powstanie kruszonka.

Z wyrośniętego ciasta wykrawamy sześc kawałków, z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach od siebie. Szklankę o grubym i dość szerokim dnie ( ok. 6 cm ) wykonujemy na środku każdej bułeczki wgłębienie, wcześniej oprószamy delikatnie mąką. Środek bułeczki powinien być cienki. Zamiast używać szklanki możemy wykonać wgłębienie palcami. Wsypujemy do każdego po łyżeczce bułki tartej. Następnie układamy 3-4 połówki śliwki i obsypujemy obficie kruszonką. Przykrywamy na ok. 15-20 min do napuszenia. Po tym czasie bułeczki smarujemy lekko roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z wodą. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min do zarumieniania. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. hej :) w składnikach jest mleko ale nie ma go w przepisie – rozumiem, że używamy go tylko jeśli mamy świeże drożdże do zrobienia rozczynu tak? dzięki

    1. Dziękuję :) poprawiłam :)

  2. martynetka says:

    Są rewelacyjne- proste w wykonaniu- zapisuje w ulubione. Moja córka się nimi zajada ;-)

  3. Jestem pod wrażeniem Twojego bloga. Wypróbowałam już kilka przepisów i są genialne. Teraz czekam tylko kolejnych weekendów, by móc upiec coś nowego ;) Dobra robota!

    1. Dzięki za miłe słowa :) może następnym razem podzielisz się z Nami zdjęciem z wypieku :)

  4. Wyglądają tak swojsko, jak u babci w niedzielę, kiedy czekało się na deser po obiedzie: )) Pyszne!

    1. Dzięki wielkie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij