Drożdżowe rożki z jabłkami


Dzisiaj kupiłam na targu papierówki, które miały być do szarlotki, ale upały działają na mnie usypiająco i wyszły drożdżowe rożki z jabłkami. Nie żałuję bo są kapitalne w smaku. Zapach z piekarnika mimo upałów był bardzo zachęcający do jedzenia. Ciasto wyszło bardzo delikatne w smaku, mięciutkie, a nadzienie lekko kwaśne takie jak lubię. Nie znoszę przesłodzonego nadzienia jabłkowego, a te było w sam raz:).

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 16 rożków

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 12 g suchych drożdży
  • 2 żółtka ( białka zostawiamy do posmarowania wierzchu )
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 80 g masła, miękkiego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 średnie jabłka ( u mnie papierówki )
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, pod przykryciem.

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.

Po godzinie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy dosyć cienko. Wycinamy kwadraty o wym. 10 x 10 cm i nakładamy po łyżeczce nadzienia. Rogi zlepiamy tak, aby powstał trójkąt. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem rożki smarujemy lekko ubitym białkiem z łyżką wody.

Wkładamy do piekarnika na 20 – 25 min, do złotego koloru w temp. 180 C. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

wydrukuj teraz