Przepyszna i mięciutka drożdżówka z serem i chrupiącą kruszonką. Wilgotna, puszysta jak z najlepszej cukierni.
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo pracy. Ciasto drożdżowe możesz wykonać wieczorem, wstawić do lodówki i rano upiec świeżutką drożdżówkę na śniadanie.
Jeśli nie przepadasz za rodzynkami możesz użyć suszonej żurawiny lub moreli pokrojonej w kosteczkę.
Drożdżówka z serem jest rewelacyjna zaraz po upieczeniu. Wilgotne i puszyste ciasto w środku ze słodkim nadzieniem serowym i do tego chrupiąca kruszonka. Rewelacja.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
DROŻDŻÓWKA Z SEREM
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
ILOŚĆ: 2 drożdżówki
- 550 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 2 żółtka, temp. pokojowa
- 80 g masła, rozpuszczonego
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego, słonecznikowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWE:
- 500 g twarogu, półtłustego (typu klinek)
- 100 g serka naturalnego, śmietankowego np. z Piątnicy
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu
- 1 łyżka budyniu waniliowego, proszek
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 80 g masła, zimnego
DODATKOWO:
- 80 g rodzynek lub żurawiny
- 1/2 szklanki cieplej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Rodzynki
lub
żurawinę
zalewamy
wodą
i
odstawiamy
do
napęcznienia.
Wszystkie
składniki
na
nadzienie
mieszamy
ze
sobą
razem
z
rodzynkami.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski.
Następnie
dodajemy
cukier
oraz
sól
i
mieszamy.
Ze
świeżych
drożdży
wykonujemy
wcześniej
rozczyn
(odrobina
mąki,
mleka,
cukru
i
drożdże
świeże
-mieszamy
do
uzyskania
konsystencji
kwaśnej
śmietany,
odstawiamy
na
15
min).
Suche
drożdże
dodajemy
od
razu
do
mąki
razem
z
mlekiem,
jajkiem,
żółtkami.
Chwilkę
mieszamy
łyżką
np.
drewnianą
i
zaczynamy
wyrabiać
ciasto
dodając
w
kilku
porcjach
roztopione
masło
oraz
olej.
Po
wyrobieniu
ciasto
powinno
być
gładkie
i
jednolite.
Formujemy
kulę
i
wkładamy
do
lekko
oprószonej
mąką
miski,
przykrywamy
szczelnie
folią.
Odstawiamy
na
ok.
1-1,5
godz
do
wyrośnięcia.
Po
tym
czasie
ciasto
chwilkę
wyrabiamy.
Dzielimy
na
dwie
części.
Rozwałkowujemy
na
placek
o
wymiarach
około
25×30
cm.(długość
nieco
mniej
od
formy)
Smarujemy
nadzieniem
i
zwijamy
jak
roladę.
Środek
nacinamy
nożem
(zostawiając
jeden
koniec
nie
przecięty)
i
zaplatamy
jak
warkocz.
Wkładamy
do
foremek
o
wym.
12×28
cm
lub
podobnych
Owijamy
folią
i
zostawiamy
na
40
min.
do
wyrośnięcia.
W
tym
czasie
wykonujemy
kruszonkę.
Wszystkie
składniki
na
kruszonkę
przekładamy
do
miseczki
i
wyrabiamy
palcami,
aż
powstaną
grudki.
Wstawiamy
do
lodówki.
Po
wyrośnięciu
oprószamy
wierzch
kruszonką.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-45
min.
do
zarumienienia
wierzchu.