Drożdżówki z truskawkami i budyniem oraz kruszonką. Przepyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki drożdżowe z owocami.
Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu i nawet osoba początkująca poradzi sobie doskonale z tym przepisem.
Ciasto drożdżowe jest lekkie, puchate i niesamowicie mięciutkie.
Środek to dodatek świeżych truskawek (poza sezonem użyj mrożonych, których wcześniej nie rozmrażamy) i budyniu oraz chrupiącej kruszonki.
Jeśli lubisz mocno słodkie drożdżówki warto je dodatkowo solidnie oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Idealne na piknik, rodzinne spotkania w ogrodzie lub deser dla dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I SEREM
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ
CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10 bułeczek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka o temp. pokojowej
- 80 g roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki soli
BUDYŃ
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
KRUSZONKA
- 80 g mąki tortowej
- 40 g cukru
- 40 g zimnego masła
DODATKOWO
- ok. 300 g truskawek
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 – 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miseczki, wsypujemy cukier, wlewamy wyrośnięty zaczyn oraz dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Wkładamy do miski przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5 godziny.
W międzyczasie gotujemy budyń i przygotowujemy kruszonkę. Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier oraz proszek budyniowy. Trzepaczką cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Wierzch przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę na kruszonkę przesypujemy do miseczki razem z cukrem i dodajemy kawałki masła. Rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Odstawiamy na bok lub do lodówki.
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek. Kroimy na połówki lub większe na ćwiartki.
Wyrośnięte ciasto chwilkę ponownie zagniatamy i dzielimy na 10 części (można użyć wagi kuchennej). Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce w niedużych odstępach od siebie. Szklanką wykonujemy na środku wgłębienia i dodatkowo palcami lekko poprawiamy, aby brzegi miały ok. 1 cm. Wypełniamy po połowie truskawkami i budyniem. Brzegi smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem i obsypujemy wierzch kruszonką. Zostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem np. ściereczką lub folią spożywczą.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do zarumienienia bułeczek. Po upieczeniu możemy wierzch oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.


