Znajdź swój przepis

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

2 czerwca, 2025

Drożdżówki z truskawkami i budyniem oraz kruszonką. Przepyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki drożdżowe z owocami.

Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu i nawet osoba początkująca poradzi sobie doskonale z tym przepisem.

Ciasto drożdżowe jest lekkie, puchate i niesamowicie mięciutkie.

Środek to dodatek świeżych truskawek (poza sezonem użyj mrożonych, których wcześniej nie rozmrażamy) i budyniu oraz chrupiącej kruszonki.

Jeśli lubisz mocno słodkie drożdżówki warto je dodatkowo solidnie oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

REKLAMA:

Idealne na piknik, rodzinne spotkania w ogrodzie lub deser dla dzieci.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I SEREM

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI

drożdżówki z truskawkami i budyniem

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

ILOŚĆ: ok. 10 bułeczek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka o temp. pokojowej
  • 80 g roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli

BUDYŃ

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku

KRUSZONKA

  • 80 g mąki tortowej
  • 40 g cukru
  • 40 g zimnego masła

DODATKOWO

  • ok. 300 g truskawek
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 – 15 minut.

Mąkę przesiewamy do miseczki, wsypujemy cukier, wlewamy wyrośnięty zaczyn oraz dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Wkładamy do miski przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5 godziny.

W międzyczasie gotujemy budyń i przygotowujemy kruszonkę. Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier oraz proszek budyniowy. Trzepaczką cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Wierzch przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę na kruszonkę przesypujemy do miseczki razem z cukrem i dodajemy kawałki masła. Rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Odstawiamy na bok lub do lodówki.

Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek. Kroimy na połówki lub większe na ćwiartki.

Wyrośnięte ciasto chwilkę ponownie zagniatamy i dzielimy na 10 części (można użyć wagi kuchennej). Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce w niedużych odstępach od siebie. Szklanką wykonujemy na środku wgłębienia i dodatkowo palcami lekko poprawiamy, aby brzegi miały ok. 1 cm. Wypełniamy po połowie truskawkami i budyniem. Brzegi smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem i obsypujemy wierzch kruszonką. Zostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem np. ściereczką lub folią spożywczą.

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do zarumienienia bułeczek. Po upieczeniu możemy wierzch oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

bułeczki drożdżowe z truskawkami
bułeczki drożdżowe z truskawkami
drożdżówki z truskawkami i budyniem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij