Dwukolorowa szarlotka z bezą na kruchym cieście w dwóch smakach z dużą ilością jabłek. Przepyszny i prosty przepis idealny na jesień.
Szarlotka w wersji dwukolorowej, do której dodajemy kakao. Ciasto kruche jest delikatne, leciutkie i mega kruche.
Następnie duża ilość jabłek pokrojonych w plasterki i oprószone cynamonem. Do tego słodziutka beza, która idealnie pasuje do lekko kwaśnych owoców.
Dwukolorowa szarlotka z bezą to ciekawy pomysł na jesienne ciasto w dwóch smakach.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
DWUKOLOROWA SZARLOTKA Z BEZĄ:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 400 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka, zimne
- 250 g masła, zimnego
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1,5 kg jabłek, lekko kwaśnych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią. Natomiast drugą część dzielimy na pół i do jednej dodajemy przesiane kakao. Ponownie zagniatamy, aż do połączenia i owijamy folią. Wkładamy do zamrażarki na około 2-3 godz.
Jabłka kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie na dnie formy i lekko dociskamy. Podpiekamy przez około 15-20 min. w temp. 180 C.
W międzyczasie wykonujemy bezę. Białka powinny być w temp. pokojowej.
Białka miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny.
Podpieczony spód oprószamy bułką tartą. Wykładamy jabłka oraz bezę. Dwa pozostałe kawałki ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na bezę tworząc pas jasnego ciasta, następnie ciemnego, aż do wykorzystania składników. Pieczemy w temp. 180 C przez około 35-45 min. do zarumienienia.