Dwukolorowa szarlotka z bezą na kruchym cieście w dwóch smakach z dużą ilością jabłek. Przepyszny i prosty przepis idealny na jesień.
Szarlotka w wersji dwukolorowej, do której dodajemy kakao. Ciasto kruche jest delikatne, leciutkie i mega kruche.
Następnie duża ilość jabłek pokrojonych w plasterki i oprószone cynamonem. Do tego słodziutka beza, która idealnie pasuje do lekko kwaśnych owoców.
Dwukolorowa szarlotka z bezą to ciekawy pomysł na jesienne ciasto w dwóch smakach.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
DWUKOLOROWA SZARLOTKA Z BEZĄ:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 400 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka, zimne
- 250 g masła, zimnego
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1,5 kg jabłek, lekko kwaśnych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem
i
proszkiem.
Dodajemy
sól
oraz
kawałki
zimnego
masła.
Szybko
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
żółtka
i
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
dzielimy
na
dwie
części.
Jedną
owijamy
folią.
Natomiast
drugą
część
dzielimy
na
pół
i
do
jednej
dodajemy
przesiane
kakao.
Ponownie
zagniatamy,
aż
do
połączenia
i
owijamy
folią.
Wkładamy
do
zamrażarki
na
około
2-3
godz.
Jabłka
kroimy
na
cienkie
plasterki.
Dodajemy
pozostałe
składniki
i
mieszamy.
Odstawiamy
na
czas
przygotowania
ciasta.
Większą
część
ciasta
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach.
Rozprowadzamy
równomiernie
na
dnie
formy
i
lekko
dociskamy.
Podpiekamy
przez
około
15-20
min.
w
temp.
180
C.
W
międzyczasie
wykonujemy
bezę.
Białka
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Białka
miksujemy
razem
z
solą
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
powoli
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
przesianą
mąkę
oraz
sok
z
cytryny.
Podpieczony
spód
oprószamy
bułką
tartą.
Wykładamy
jabłka
oraz
bezę.
Dwa
pozostałe
kawałki
ciasta
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach.
Wykładamy
na
bezę
tworząc
pas
jasnego
ciasta,
następnie
ciemnego,
aż
do
wykorzystania
składników.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
35-45
min.
do
zarumienienia.
Komentarze