Dwukolorowy sernik z truskawkami o smaku cytrynowym i truskawkowym z pyszną galaretką i zatopionymi owocami na spodzie z herbatników. Przepyszny, lekki i orzeźwiający sernik idealny na lato.
Sernik z truskawkami to doskonały deser w upalnie dni. Szybko wykonasz bez użycia piekarnika, do tego pyszne i świeże owoce sezonowe oraz leciutka warstwa z twarogu w dwóch smakach.
Dwukolorowy sernik nie tylko pięknie wygląda po przekrojeniu, ale pysznie smakuje połączanie cytryny i truskawek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
DWUKOLOROWY SERNIK Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
SPÓD SERNIKA
- 220 g herbatników maślanych
- 80 g roztopionego masła
SERNIK
- 700 g twarogu z wiaderka
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml gorącej wody
WARSTWA TRUSKAWKOWA
- ok. 500 – 600 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
folią
spożywczą.
Herbatniki
rozdrabniamy
w
malakserze
lub
wkładamy
do
mocnego
woreczka
foliowego
i
rozdrabniamy
wałkiem.
Dodajemy
roztopione
masło
i
mieszamy
dokładnie
do
połączenia.
Wykładamy
na
spód
i
lekko
dociskamy.
Na
czas
przygotowania
masy
serowej
wkładamy
do
lodówki.
Galaretkę
truskawkową
rozpuszczamy
w
250
ml
gorącej
wody
i
tak
samo
w
oddzielnej
miseczce
rozpuszczamy
galaretki
cytrynowe.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę
i
dodajemy
do
twarogu
delikatnie
miksując
do
połączenia.
Masę
dzielimy
na
dwie
części.
Do
jednej
wlewamy
niewielkim
strumieniem
galaretkę
cytrynową
i
wykładamy
na
spód
i
wkładamy
do
lodówki
do
lekkiego
stężenia
ok.
20
–
30
minut.
Do
drugiej
części
masy
serowej
wlewamy
niewielkim
strumieniem
galaretkę
truskawkową
i
wykładamy
(najlepiej
łyżką)
na
warstwę
cytrynową.
Wkładamy
do
lodówki
na
czas
przygotowania
warstwy
truskawkowej.
Galaretki
zalewamy
gorącą
wodą
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Truskawki
kroimy
na
plasterki
i
układamy
na
serniku,
zalewamy
lekko
tężejącą
galaretką.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.