Dwukolorowy sernik z truskawkami


Dwukolorowy sernik z truskawkami o smaku cytrynowym i truskawkowym z pyszną galaretką i zatopionymi owocami na spodzie z herbatników. Przepyszny, lekki i orzeźwiający sernik idealny na lato.

Sernik z truskawkami to doskonały deser w upalnie dni. Szybko wykonasz bez użycia piekarnika, do tego pyszne i świeże owoce sezonowe oraz leciutka warstwa z twarogu w dwóch smakach.

Dwukolorowy sernik nie tylko pięknie wygląda po przekrojeniu, ale pysznie smakuje połączanie cytryny i truskawek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik z truskawkami

DWUKOLOROWY  SERNIK Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

SPÓD SERNIKA

  • 220 g herbatników maślanych
  • 80 g roztopionego masła

SERNIK

  • 700 g twarogu z wiaderka
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml gorącej wody

WARSTWA TRUSKAWKOWA

  • ok. 500 – 600 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub wkładamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Dodajemy roztopione masło i mieszamy dokładnie do połączenia. Wykładamy na spód i lekko dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i tak samo w oddzielnej miseczce rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na gęstą masę i dodajemy do twarogu delikatnie miksując do połączenia. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej wlewamy niewielkim strumieniem galaretkę cytrynową i wykładamy na spód i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia ok. 20 – 30 minut. Do drugiej części masy serowej wlewamy niewielkim strumieniem galaretkę truskawkową i wykładamy (najlepiej łyżką) na warstwę cytrynową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy truskawkowej. Galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na serniku, zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

sernik z truskawkami
sernik z truskawkami

wydrukuj teraz