Znajdź swój przepis

Dwuwarstwowy koktajl z owoców

24 lutego, 2017

Dwuwarstwowy koktajl z owocami na bazie truskawek i jarmużu. Pyszny i piękny koktajl, który przyciąga kolorami, ale także ma mnóstwo witamin. Doskonały w sezonie na owocowe, ale poza nim możesz użyć mrożonych.

Dolna warstwa koktajlu na bazie truskawek (u mnie mrożone) jest lekko kwaśna i jeśli lubisz bardziej słodki smak możesz go dosłodzić miodem lub ksylitolem. Do koktajlu użyłam mleka kokosowego, ale może być również migdałowe, sojowej. Jeśli dobrze trawisz mleko krowie możesz użyć zamiennie.

Górna warstwa w zielonym kolorze jest przygotowana z jarmużu, banana i ananasa. Jarmuż ma neutralny smak nawet bardziej od świeżego szpinaku i nie jest wyczuwalny. Dlatego ważne są dodatki, aby nie był mdły. Banan dodaje słodyczy, natomiast ananas fajnie orzeźwia.

Dwuwarstwowy koktajl możesz podawać również na lekki deser np. latem lub jako zamiennik jednego posiłku w ciągu dnia. Mnóstwo witamin i cennym składników mineralnych sprawia, że może być pełnowartościowym posiłkiem. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, dzięki czemu mogą go pić osoby na diecie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na koktajle i smoothie.

koktajl z owoców

DWUWARSTWOWY KOKTAJL Z OWOCÓW

SKŁADNIKI NA KOKTAJL:

ILOŚĆ: 2 szklanki

  • 2 szklanki truskawek
  • 3/4 szklanki mleka np. roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 2 garście jarmużu
  • 1/2 szklanki ananasa
  • 1 banan, dojrzały
  • 3/4 szklanki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Truskawki, mleko oraz miód miksujemy razem na jednolitą konsystencję. Napełniamy do połowy szklanek. Jarmuż, ananas, banan i wodę miksujemy na jednolitą konsystencję. Powoli wlewamy na warstwę truskawkową. Koktajl jest gotowy od razu po przygotowaniu.

koktajl z owoców koktajl z owoców koktajl z owoców

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij