Znajdź swój przepis

Faworki Ćwierczakiewiczowej

18 lutego, 2019

Faworki Ćwierczakiewiczowej z tego przepisu są bardzo kruche, leciutkie, idealne na tłusty czwartek. Przepis z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Warto użyć malaksera i rozdrobnić dokładnie.

Białka możesz użyć do bezy lub pieguska.

Faworki koniecznie rozwałkowuj na bardzo cienki placek, im cieńszy tym będą delikatniejsze.

Faworki Ćwierczakiewiczowej są moje ulubione zaraz po tych z serkiem mascarpone.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na faworki.

Fawroki

FAWORKI ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 35 g masła, temp. pokojowa
  • 8 żółtek
  • 4 jajka, małe
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego
  • 2 łyżki rumu lub octu

DODATKOWO:

  • cukier puder do oproszenia
  • olej do smażenia

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto. Możesz użyć również malaksera.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto, które wcześniej warto podzielić na kilka kawałków. Cienko rozwałkowujemy, następnie wycinamy paski wzdłuż i w poprzek. Środek lekko nacinamy i przekładamy jeden koniec przez dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do 180 C na lekko złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Fawroki Fawroki Fawroki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Małgorzata says:

    Właśnie wyszła synowa z wnukami upiekłam faworki.Przepis otrzymałam że Stanów.Powiem tak jest doskonały i myślę że niebawem upiekę ponownie.Pozdrawiam.

  2. Konesso P. says:

    Faworki w tłusty czwartek obowiązkowo muszę się znaleźć na naszym stole :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x