Forszmak z kurczakiem, pieczarkami, papryką, kukurydzą i ogórkiem kiszonym to sycąca zupa, która idealnie nadaje się w sezonie jesienno-zimowym.
Zupa forszmak z kurczakiem możesz również wykonać w wersji z dodatkiem ziemniaków do środka. Wystarczy po dodaniu surowego kurczaka dodać także pokrojone 1-2 nieduże ziemniaki w drobną kosteczkę. Zupa dzięki dodaniu ziemniaczków lekko się zagęści i warto dodać tylko połowę zasmażki.
Forszmak z kurczakiem uwielbiam, rozgrzewa w zimie i jest treściwa.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
FORSZMAK Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
- 1 mała cebula
- 400 g pieczarek
- 1 duża papryka czerwona
- 1 l bulionu drobiowego
- podwójny filet z kurczaka (ok. 600 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 3 nieduże ogórki kiszone
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
DODATKOWO
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 1 1/2 łyżki mąki
- 1 1/2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła oraz łyżkę oleju, dodajemy cebulkę i podsmażamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy do podsmażonej cebulki i lekko solimy, obsypujemy papryką ostrą i słodką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy ok. 10 minut. Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do pieczarek, smażymy ok. 5 minut.
W garnku do wrzącego bulionu dodajemy podsmażone warzywa. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Gotujemy na niedużym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, pomidory z puszki i gotujemy 5-10 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w pół plasterki ogórki kiszone i majeranek.
Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy np. rózgą kuchenną, aby nie powstały grudki. Dodajemy po łyżce zupę i energicznie mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy zasmażkę do zupy i gotujemy ok. 5 minut (doprawiamy solą i pieprzem do smaku). Podajemy zupę oprószoną koperkiem lub natką pietruszki ze świeżym pieczywem.