Znajdź swój przepis

Francuskie ciasto z gruszkami, ucierane – przepis

16 maja, 2014

Nie znam prostszego ciasta z owocami, które jednocześnie jest tak smaczne. Ciasto jest bardzo delikatne, maślane w smaku, wilgotne i cudownie słodkie. Gruszki dodają ciekawego smaku, a jednocześnie soczystości. Jedno ze wspanialszych ciasta do przygotowania w kilka chwil. Inspiracja: mykitchenintherockies. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3-4 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 250 g mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • skórka z 1 cytryny
  • 250 g cukru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z solą. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz wanilię. Suche składniki stopniowo dodajemy do masy z masła, miksujemy tylko do połączenia. Tortownicę o śr. 22-24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta, na wierzch układamy pokrojone i odsączone z nadmiaru soku gruszki. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Przepis super, ciasto bardzo smaczne. Dzis upieklam pierwszy raz, tylko zmniejszylam cukier do 100 g. Zastanawiam sie, czy mrozone owoce, by sie nadaly w tym ciescie?

    1. Tak :)

    2. Dzieki :)

    3. Dzieki :)Wlasnie pieke z mrozonymi jagodami:)

  2. ten przepis jest znakomity! robię to ciasto piąty raz, za każdym razem z innymi owocami. za każdym razem wychodzi genialnie. dziękuję!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x