Pyszne i proste w przygotowaniu gofry belgijskie z ciasta drożdżowego. Chrupiące na zewnątrz i delikatne, mięciutkie w środku. Doskonałe z bitą śmietaną, owocami i dżemem.
Gofry belgijskie z ciasta drożdżowego możesz wykonać wcześniej, włożyć do lodówki i upiec np. rano. Ciasto w lodówce możesz przechowywać do 4 dni. Natomiast upieczone gofry możesz zamrozić i przechowywać nawet 1 miesiąc.
Gofry z tego przepisu są zupełnie inne niż tradycyjne chrupiące gofry. Ciasto jest bardziej gęste i treściwe.
Można je podawać z czekoladą, owocami, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Przepyszne i super proste w przygotowaniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na gofry.
GOFRY BELGIJSKIE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 8 – 10 gofrów
- 115 g roztopionego masła
- 1 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 duże jajka o temp. pokojowej
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 1/3 łyżeczki drożdży suchych
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
W miseczce mieszamy ciepłe mleko, roztopione masło oraz jajka. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże, cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wlewamy mieszaninę z mleka i mieszamy do połączenia. Miskę owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wykładamy porcję ciasta do gofrownicy i pieczemy do zarumienienia.
Ciasto na gofry możesz po wymieszaniu wstawić do lodówki na całą noc wtedy mają najlepszy smak.
Witam czy cukier można zastąpić miodem i jakiej gofrownicy Pani używa. Pozdrawiam
Można zastąpić miodem. Ja używam gofrownicy amica :)
Czym można zastąpić mleko w tym przepisie?
jedynie mleko roślinne :)