Znajdź swój przepis

Gofry belgijskie

17 marca, 2022

Pyszne i proste w przygotowaniu gofry belgijskie z ciasta drożdżowego. Chrupiące na zewnątrz i delikatne, mięciutkie w środku. Doskonałe z bitą śmietaną, owocami i dżemem.

Gofry belgijskie z ciasta drożdżowego możesz wykonać wcześniej, włożyć do lodówki i upiec np. rano. Ciasto w lodówce możesz przechowywać do 4 dni. Natomiast upieczone gofry możesz zamrozić i przechowywać nawet 1 miesiąc.

Gofry z tego przepisu są zupełnie inne niż tradycyjne chrupiące gofry. Ciasto jest bardziej gęste i treściwe.

Można je podawać z czekoladą, owocami, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Przepyszne i super proste w przygotowaniu.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na gofry.

Gofry belgijskie

GOFRY BELGIJSKIE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 8 – 10 gofrów

  • 115 g roztopionego masła
  • 1 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 duże jajka o temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/3 łyżeczki drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

REKLAMA:

W miseczce mieszamy ciepłe mleko, roztopione masło oraz jajka. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże, cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wlewamy mieszaninę z mleka i mieszamy do połączenia. Miskę owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wykładamy porcję ciasta do gofrownicy i pieczemy do zarumienienia.

Ciasto na gofry możesz po wymieszaniu wstawić do lodówki na całą noc wtedy mają najlepszy smak.

Gofry belgijskie Gofry belgijskie

Dołącz do dyskusji

  1. Witam czy cukier można zastąpić miodem i jakiej gofrownicy Pani używa. Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Można zastąpić miodem. Ja używam gofrownicy amica :)

  2. Czym można zastąpić mleko w tym przepisie?

    1. aneta Autor says:

      jedynie mleko roślinne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij