Znajdź swój przepis

Gofry belgijskie

17 marca, 2022

Pyszne i proste w przygotowaniu gofry belgijskie z ciasta drożdżowego. Chrupiące na zewnątrz i delikatne, mięciutkie w środku. Doskonałe z bitą śmietaną, owocami i dżemem.

Gofry belgijskie z ciasta drożdżowego możesz wykonać wcześniej, włożyć do lodówki i upiec np. rano. Ciasto w lodówce możesz przechowywać do 4 dni. Natomiast upieczone gofry możesz zamrozić i przechowywać nawet 1 miesiąc.

Gofry z tego przepisu są zupełnie inne niż tradycyjne chrupiące gofry. Ciasto jest bardziej gęste i treściwe.

Można je podawać z czekoladą, owocami, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Przepyszne i super proste w przygotowaniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na gofry.

Gofry belgijskie

GOFRY BELGIJSKIE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 8 – 10 gofrów

  • 115 g roztopionego masła
  • 1 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 duże jajka o temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/3 łyżeczki drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

W miseczce mieszamy ciepłe mleko, roztopione masło oraz jajka. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże, cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wlewamy mieszaninę z mleka i mieszamy do połączenia. Miskę owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wykładamy porcję ciasta do gofrownicy i pieczemy do zarumienienia.

Ciasto na gofry możesz po wymieszaniu wstawić do lodówki na całą noc wtedy mają najlepszy smak.

Gofry belgijskie Gofry belgijskie

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam czy cukier można zastąpić miodem i jakiej gofrownicy Pani używa. Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Można zastąpić miodem. Ja używam gofrownicy amica :)

  2. Czym można zastąpić mleko w tym przepisie?

    1. aneta Autor says:

      jedynie mleko roślinne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x