Gulasz z indyka po węgiersku to proste danie z papryką i pomidorami. Pyszny i zdrowy obiad, który możesz podawać z ziemniaczkami, puree lub kaszą.
Gulasz z indyka uwielbiam, ponieważ danie można wykonać szybko i z dostępnych składników. Do gulaszu możesz dodać same papryki czerwone lub zamienić na żółte. W sezonie na pomidory warto skorzystać ze świeżych. Parzymy, obieramy ze skórki i wydrążamy środek.
Gulasz z indyka po węgiersku doskonale pasuje do kaszy gryczanej, ziemniaczków tłuczonych lub ryżu. Uwielbiam w połączeniu z surówką z kapusty pekińskiej lub czerwonej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
REKLAMA:
GULASZ Z INDYKA PO WĘGIERSKU
SKŁADNIKI:
- 500 g filetu z indyka
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 nieduża papryka czerwona
- 1 nieduża papryka zielona
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 200 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki 18% do sosów
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Filet z indyka kroimy na kawałeczki i obtaczamy w mące, dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Wyjmujemy z patelni i następnie kroimy cebulę na drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju do zeszklenia. Papryki kroimy na kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli, smażymy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy podsmażony filet i wlewamy bulion, gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy pomidory krojone razem z zalewą i gotujemy kolejne 15 minut. Na koniec dodajemy wlewamy śmietankę i ponownie gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut. Oprószamy oregano i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.