Znajdź swój przepis

Hawajskie ciasto marchewkowe

17 września, 2020

Hawajskie ciasto marchewkowe ze śmietankowym kremem i kawałeczkami ananasa. Przepyszne, wilgotne ciasto marchewkowe i leciutki krem pod kruszonką z ciasta.

Ciasto marchewkowe z dodatkiem wiórków kokosowych jest aromatyczne, cynamonowe bez wyczuwalnej w smaku marchewki. Idealne na jesienne chłody do kubka herbaty.

Krem jest lekki, delikatny z dodatkiem słodkiego ananasa, który podkręca smak.

Hawajskie ciasto marchewkowe to idealne połączenie aromatycznego ciasta i leciutkiego kremu ananasowego. Pyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.

ciasto marchewkowe

HAWAJSKIE CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 4 jajka, duże w temp. pokojowej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki

SKŁADNIKI NA KREM ANANASOWY:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g serka kremowego naturalnego np. z Piątnicy lub Philadelphia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 1/4 szklanki syropu z ananasa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ananasa kroimy na kawałeczki i odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy). Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem do miseczki. Jajka razem z cukrami i solą miksujemy na jasną i puszystą masę (powinny potroić swoją objętość). Następnie w kilku niedużych porcjach naprzemiennie dodajemy suche składniki oraz olej (kończąc na mące). Na koniec mieszamy łyżką ciasto z marchewką i wiórkami. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i lekko ścinamy wierzch ciasta (kruszymy palcami na kruszonkę). Następnie przekrawamy na dwie części i lekko nasączamy syropem z ananasa.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy syrop z ananasa i żelatynę. Na koniec mieszamy z kawałeczkami ananasa. Gotowy krem w 3/4 wykładamy na spód ciasta, przykrywamy drugim blatem ciasta i lekko nasączamy. Wykładamy pozostały krem i oprószamy kruszonką z ciasta. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto marchewkowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast serka śmietankowego mogę użyć mascarpone? I czy wtedy dawać żelatynę?

    1. Tak, wtedy również dajemy żelatynę :)

  2. Ciasto wyszło pyszne nie mogłam się powstrzymać i musiałam spróbować kawałek jeszcze przed snem????może do masy dałam za mało żelatyny bo masa długo nie gęstniała -chociaz jak robię masy z żelatyna to celowo dodaje mniej bo nie lubię takich sztywnych mas )w smaku jak dla mnie idealne ,czekam jutro na reakcje rodziny jak spróbują ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x